Naturopatski nasveti (457)

Piše: Erika Brajnik

Zdravje jajčnikov v naturopatiji

Kaj pa pijača? Za zdravje urogenitalnega dela in jajčnikov izberimo rman.

Navadni rman (Achillea millefolium) cveti po naših travnikih celo poletje. Njegovo ime Achillea izvira iz grške mitologije, po Ahilu, millefolium pa po njegovem videzu, in sicer po razvejani obliki. Legenda pripoveduje, da je Ahil med obleganjem Troje ranjenim in poškodovanim vojakom pozdravil veliko ran z rmanovim sokom, ki ga je stiskal naravnost na rane vojakov. Sok deluje antiseptično in učinkovito celi rane. Tudi kitajska tradicionalna medicina pozna zdravilno moč navadnega rmana, saj sok surove rastline celi rane, deluje protiparazitno, protivnetno in antiseptično. 

Osebno najpogosteje svetujem rman za krepitev urogenitalnega dela. Ob neredni menstruaciji in tudi ob amenoreji (odsotnosti menstruacije) zelo pomaga ena skodelica rmana zvečer. Ob vaginalnih vnetjih pijemo čaj, če ženska trpi za vaginalno srbečico, pa z njim splakujemo nožnico. Priprava: dva dcl vode zavremo in vanjo dodamo dve zvrhani žlici zelišča, pustimo vreti 20 minut. S to vodo speremo nožnico zvečer pred spanjem in zjutraj, srbečica bo takoj popustila. Za pripravo čaja za pitje zavremo dva dcl vode, v krop dodamo pol čajne žličke rmana in pustimo samo tri minute, precedimo in pijemo.

Rmanov čaj odlično pomaga v meni ali za splakovanje suhe nožnice. Pomaga tudi ženski, ko želi zanositi. V nosečnosti pa je čaj škodljiv, saj spodbuja splav, zato se ne uživa!

/ dalje

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (467)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (465)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (466)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (469)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme