Naturopatski nasveti (456)

Piše: Erika Brajnik

Zdravje jajčnikov v naturopatiji

Moksa krepi tudi drugi pomemben organ za pridobivanje vsakodnevne energije – pljuča. S procesom dihanja vsakodnevno energetsko hranimo svoje telo. Pljuča, stene in sluzi tega organa, morajo dobro delovati, po njih mora vsakodnevno steči energija, zato tu nikakor ne sme biti neravnovesja sluzi. Moksa je ravno zato odlična za krepitev pljuč pri bronhitisu, pljučnici, astmi itd.

Sluz v našem telesu hladi telo, saj ob kopičenju obda organ in mu tako prepreči, da bi bil dovolj prekrvavljen, da bi prejel dovolj kisika in s tem hrane. Posledično prejema manj hranil in postaja šibkejši. Sluz se kopiči v plasteh in se tako debeli, iz tega pa sledi, da organ ali del organa postaja iz dneva v dan šibkejši in hladnejši. Naj navedem primer: če se sluz nabira v maternici, organ hladi, v hladu pa nič ne raste, zato se tudi novo življenje v takem okolju ne bo spočelo.

Sluz se v telesu nabira z nepravilno prehrano, zdravili, stresom idr. Naturopatska obravnava je celostna, tako da samo monoterapija (torej samo moksa terapija) ne bo delovala, če pa delujemo celostno in si prizadevamo, da se poleg moksanja tudi pravilno prehranjujemo, potem smo našli pot do uspeha.

Zima je letni čas, ko je moksa terapija najbolj učinkovita. Z njo blažimo in odpravljamo obolenja, kot so: sinuzitis, otitis, bronhitis, pljučnica, astma, bolečine v grlu, razdraženo črevesje, diareja, mrzle in vlažne noge, roke idr. Čar mokse je, da jo lahko doma izvajamo sami tako na sebi kot na članih družine, otrocih, starejših idr.

Moksanje na predelu popka se izvaja za razsluzevanje urogenitalnega dela. Tega pri otrocih navadno ne izvajamo. V popek postavimo žličko soli, sol in popek grejemo z mokso 10 minut vsaj 15 dni zapored.

/ dalje

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (465)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (467)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (466)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (469)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme