Naturopatski nasveti (454)

Piše: Erika Brajnik

Zdravje jajčnikov v naturopatiji

Zdravje jajčnikov je v naturopatiji tesno povezano z vraničnim primanjkljajem. Veliko žensk ima težave s policističnimi jajčniki, nerednimi menstruacijami, neplodnostjo idr. V omenjenih primerih je kriva zasluzenost telesa, in ne zakisanost. Velikokrat je na jedilniku presežek ogljikovih hidratov, sploh tistih, ki zasluzijo: krompir, kruh iz katerekoli moke in testenine. Te jedi sprožijo inzulinsko nihanje, to pa povzroči, da se žleze, ki proizvajajo hormone, zasluzijo, tako imamo zasluzenost v vraničnem, ledvičnem in ščitničnem delu ter črevesju.

Sluzi povzročajo nastanek cist, nodusov, polipov v telesu, ki motijo delovanje organov, v našem primeru jajčnikov. Ko sluz zaobjame organ, postane ta premalo prekrvavljen in se hladi. Bolj kot se sluz debeli, bolj je organ hladen in dobi manj kisika in manj krvi. Vedno bolj je atrofičen in aktiven.

Za zdrave jajčnike mora ženska razsluziti telo s pravilno prehrano.

Primer jedilnika, ki razsluzi telo

Zajtrk do 9.00

Grozdje

Palačinka iz ajdove moke, tahini namaz, marmelada iz grozdja, datljev sirup

Kosilo od 12.00 do 14.00

Meso ali riba (ne iz konzerve), ajdova kaša, fižolova solata

Večerja od 18.00 do 20.00

Enolončnica (fižol, grah, čičerika, blitva, bučke, koromač, zelena)

Osebe, ki imajo vranični primanjkljaj, rade posegajo po sladkem, odvisne so od sladkorjev, ker jim predstavljajo tolažbo za dušo. Rade imajo občutke krivde, rade vsem ugodijo in ne znajo reči ne. Svoje čustvene stiske tolažijo s sladko hrano. Zato popoldne uživajo ogljikove hidrate in sadje ali pa kuhano zelenjavo, kot je korenje, ki ima visok glikemični indeks in je sladko, ko je kuhano. Tudi sir in mlečni izdelki, kot so mleko, jogurt, skuta, zasluzijo in so sladki, saj imajo visok inzulinski indeks in delovanju jajčnikov nič ne pomagajo.

/ dalje

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (467)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (468)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (470)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (466)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme