Naturopatski nasveti (449)

Piše: Erika Brajnik

Svetloba

V skandinavskih državah je veliko teme in megle, tam je tudi veliko depresije. Noč je dolga, dnevi pa kratki. V teh državah je rekordno število samomorov.

Tema in mrak gotovo ne prinašata pozitivnih misli in vedrine. Čez dan se v črevesju proizvaja serotonin, hormon sreče, ki je antagonist melatonina, hormona, ki nam pomaga spati. Skratka, proces dneva in noči mora človek zaužiti v normalnih količinah, drugače lahko nastopi nespečnost.

Najboljše je vstajati ob 5. uri zjutraj in najbolje je, da gremo spat okoli 22. ure. Spanje do polnoči je najbolj regenerativno za telo. Rana ura, zlata ura pravi slovenski rek. Vstajanje ob 5. uri najbolj pomaga avtonomnemu živčnemu sistemu in absorpciji v črevesju. Kot lahko vidimo iz spodnje slike, avtonomni živčni sistem, ki dela sam (kot bitje srca), deluje tako, da je zjutraj absorpcija v črevesju 100-odstotna, popoldan pa samo 30-odstotna. Zato je rek kraljevski zajtrk in siromašna večerja na mestu. Tako lahko pomagamo telesu, da se ne zakisa in zasluzi, s tem bo tudi proizvodnja serotonina in melatonina pravšnja. Skratka, upoštevati je treba pravila, ki so veljala in bodo veljala vedno: Zgodaj vstani, zgodaj pojdi spat, veliko jej za zajtrk, malo za večerjo.

Vitamin D v naturopatiji

Vitamin D imenujemo tudi parathormon, ker izvaja zelo pomembne funkcije za naše telo, enako kot hormoni. V prvi vrsti je pomemben za skelet, saj vzdržuje kosti močne in zdrave. Poskrbi, da se kosti stalno pravilno obnavljajo in ohranjajo elastičnost, prožnost, da se ne osiromašijo, torej deluje proti osteoporozi. Vitamin D spodbuja absorpcijo kalcija in fosforja. Svetovna zdravstvena organizacija svetuje peroralno jemanje vitamina D v zimskih mesecih do 12. leta starosti in po 45. letu starosti. Od aprila do oktobra zadošča 30 minut na dan izpostavljanja soncu za dnevno kvoto vitamina D. Problem je dandanes vedno večji, ker je “kvaliteta sonca” slabša zaradi onesnaževanja, zato potrebujemo več vnosa vitamina D peroralno. V živilih ga dobimo premalo (jajca, skuša, losos – če pomislimo, je ves gojeni losos poln antibiotikov, torej skoraj brez vitamina D). Otroci, ki sta jih samo kost in koža, suhi, rahitični otroci, nujno potrebujejo integracijo vitamina D, skupaj s tkivno soljo Calcium Phosphoricum, ki je podpora v rasti in boljši absorpciji slednjega.

/ dalje

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (466)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (475)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (478)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (468)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme