Naturopatski nasveti (447)

Piše: Erika Brajnik

Nespečnost v naturopatiji

Vranični deficit

Oseba, ki trpi za vraničnim deficitom, težko zaspi, misli se pleteničijo po glavi in ne pustijo osebi spati. Oseba premišljuje, kaj se ji je čez dan zgodilo, dela načrte za naprej, zaspati pa ne more in ne more, tako da čaka na spanec tudi po eno ali dve uri. Po glavi se ji vrtijo vedno ene in iste misli, ki je ne pustijo pri miru. Taka oseba rada leže k počitku popoldne, po kosilu se ji kar zapirajo oči.

V tem primeru zelo pomagata vranični jedilnik in rožmarin, zelišče, ki tonificira možgane in jih umiri.

Ljudje z vranično konstitucijo imajo okroglo obliko telesa, pri kateri ni zaznati pasu, in enega ali celo dva podbradka. Tkiva so mlahava in ohlapna ter z veliko celulita in nagnjenostjo k zastojem tekočin. Oči imajo svetle in okrogle ter značilno svetlo polt, ki na soncu hitro pordeči. Značilni so zatečeni podočnjaki in redki lasje, lahko tudi plešavost, tudi pri ženskah. Tudi zelo suha oseba je lahko vraničnega tipa, če ima mlahava tkiva in veliko celulita.

So zelo počasni, rutinski, pogosto zmedeni in brezvoljni, lahko tudi leni. Imajo slab spomin, zaradi pasivnosti (brez vprašanj sprejmejo, kar jim je ponujeno, so brez nekih pričakovanj in želja) pa jim pogosto primanjkuje lastne vrednosti in morale. Tako so pogosto tudi arogantni, prepotentni in brezsramni.

Čeprav je na prvi pogled videti, da je v sodobni družbi največ ljudi vraničnega tipa, je med njimi veliko pridobljenih vraničnih tipov, saj sedanji način življenja ta tip spodbuja. Tako imamo vse več vodljivih in apatičnih ljudi, ki ne znajo več razmišljati s svojo glavo.

Vranični tip človeka ima celulit in odvečne kilograme, nenasitno lakoto po sladkem, strije, gube, bolečine, krčne žile, plešavost, sindrom razdražljivega črevesja in kandidazo, popuščajoče srce, revmatoidni artritis, endometriozo in ponavljajoče splave.

Hrana, ki vranico šibi: sladkor (predvsem po 15.00), pšenična moka in vse ostale bele moke, mlečni izdelki, banane, krompir, oreščki in čokolada (tudi 100-%)

Hrana, ki vranico krepi: prosena kaša je prava kraljica za vranične tipe, krepijo pa jo tudi surovo korenje, brokoli, datlji in njivska preslica.

/ dalje

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (465)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (481)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (471)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (467)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme