Naturopatski nasveti (446)

Piše: Erika Brajnik

Nespečnost v naturopatiji

Srčni deficit

Oseba, ki trpi za srčnim deficitom, zaspi zelo zgodaj zvečer, gre “spat s kurami”. Lahko zaspi že ob 20.00 in se potem zbudi zgodaj okoli 4.00 ali 5.00, takrat lahko srce razbija ali poskakuje, oseba čuti toploto predvsem v glavo, velikokrat se zelo močno tja tudi poti. Ob srčnem deficitu je pogosta tudi rdečica v glavo in lica. Oseba lahko tudi trpi za dispnejo in se ponoči zbudi, ko hlasta za kisikom ali pa ko smrči. V tem primeru sta odlična srčni jedilnik in ribje olje, ki bosta razredčila in dinamizirala kri.

Ljudje s srčno konstitucijo so močne in robustne postave, s povešenimi rameni, kratkim vratom, širokim pasom in boki ter obilnimi stegni. Imajo polne ustnice in okrogel obraz v obliki srca. Lase imajo mehke in tanke, njihova lica so pogosto rdeča.

So vesele in ekstravertirane narave, imajo veliko prijateljev in želijo vsem ustreči. Hkrati so tudi zelo ljubeči in sočutni, uživajo, ko lahko drugim prisluhnejo in jim pomagajo. Ženske s srčnim tipom imajo pogosto veliko otrok. Živijo zelo hitro in so zelo energični, veliko tudi govorijo.

Če njihova energija srca zastaja, postanejo nemirni, razdražljivi in ljubosumni. Posebej pozorni morajo biti na znake izčrpanosti in srčnega deficita (grba na vratu in zatekanje nog), ki lahko vodijo tudi do srčne kapi.

Srčni tip človeka je rojen gurman, obožuje hrano, zato so najpogostejša težava teh ljudi odvečni kilogrami, sicer pa imajo največkrat težave tudi z močnim potenjem (še posebej v hrbet, glavo in prsi), povišanim telesnim pritiskom in nenadno srčno kapjo.

Hrana, ki srce šibi: kruh in vsi izdelki iz moke (predvsem zvečer), kava, kakav (tudi 100-%), čaj, cigarete, mandlji in tudi mlečni izdelki, če je deficit srca močan. Previdno tudi z grenčinami (vsa zelišča je najbolje uporabljati sveža), ki izsušijo vse tekočine v telesu in tako povzročijo deficit ledvic. Če v telesu ni dovolj tekočin, te ne pridejo do srca, da bi ga ohladile, kar lahko pripelje tudi do infarkta.

Hrana, ki srce krepi: čim več svežega sadja in zelenjave (predvsem za večerjo naj bo samo zelenjava), prosena kaša, semena, ribe, korenček, komarček, zelena in tofu

/ dalje

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (471)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (467)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (470)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (469)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme