Naturopatski nasveti (445)

Piše: Erika Brajnik

Nespečnost v naturopatiji

Na naše zdravje vplivajo v 80 % prehrana, higiena, spanje in športna aktivnost. Med spanjem se telo regenerira in obnavlja energija ledvic, ki so najpomembnejši organ našega telesa. Glede na deficit, ki ga v telesu imamo, poznamo več vrst nespečnosti.

Jetrni deficit

Oseba, ki trpi za jetrnim deficitom, je nočna ptica, zjutraj zelo težko vstane in je utrujena, brez energije, zaživi pa zvečer. Zato gre najraje spat okoli 23.00 ali 24.00, spi nekaj ur in se potem zbudi okoli 3.00 čisto preznojena. Ob tej uri se namreč aktivira energija jeter in telo “pregreje”, zato oseba čuti toploto, nemir in se prebudi. Lahko je zbujena urico ali dve in potem, ko se energija jeter pomiri, spet zaspi. Tako je po neprespani noči, ko jo prebudi budilka, nejevoljna, saj se počuti utrujeno, povoženo, kot da bi jo pretepali celo noč.

Takšna nespečnost in notranji nemir se izboljšata z jetrnim jedilnikom in terapijo z ledom na popku. Led položimo ponoči na popek, da se jetra pohladijo in umirijo, tako bo spanje lažje.

Ljudje z jetrno konstitucijo imajo skladno in mišičasto telo z ozkimi boki in pasom ter širokimi rameni, nekoliko temnejšo polt, ki zelo hitro porjavi, močne in bujne lase (ponavadi črne barve), nizko čelo in poudarjeno čeljust ter tanka usta.

Radi so v središču pozornosti, želijo si biti najlepši, najpametnejši in najboljši, vedno imajo prav in brez težav dajo sebe na prvo mesto. Pogosto so perfekcionisti, so zelo odločni in ambiciozni ter uživajo v vlogi vodje.

Če so njihova jetra, ki so njihova najšibkejša točka, zamaščena in slabo delujejo, postajajo vse bolj agresivni, nepotrpežljivi, nemirni, ljubosumni in brezsrčni, njihove misli pa vse bolj negativne in črnoglede, lahko postanejo tudi hudobni.

Imajo celulit, mastne lase, občutljive oči, ki se rade solzijo, jih pečejo in srbijo, na njihovi koži so pike, lise in madeži, pa tudi izpuščaji in ekcem, pogosti pri njih so zvini in nategi mišic, zaprtost, zakisanost telesa, težave s ščitnico.

Hrana, ki jetra šibi: čokolada (tudi 100-%), kava, oreščki, mlečni izdelki, pomaranče in paprika (tudi v prahu)

Hrana, ki jetra krepi: radič, koromač, kopriva, regrat, por, artičoka, špinača, bazilika, jajca, belo meso, kozje mleko, ananas, gozdni sadeži, jagode, češnje, mango, granatno jabolko, rž, limona, janež, kurkuma in curry ter vse grenčine

/ dalje

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (474)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (483)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (472)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (481)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme