Naturopatski nasveti (441)

Piše: Erika Brajnik

Želodec v naturopatiji

Poleg tega pri nadležnih bolečinah v trebuhu, tudi otrokovem, pomaga kamilični čaj. Kamilica (Matricaria recutita) je iz evropske tradicije znana predvsem kot zelišče, ki pomirja in poskrbi za miren spanec. Tudi stari Egipčani so jo uporabljali. Cvet kamilice je bil posvečen bogu sonca Raju. Sledi kamiličnega cvetnega prahu so našli na mumiji kralja Ramzesa II. Uporabljali so jo v pogrebnih obredih za pogum in pomiritev pokojnega na poti v onstranstvo.

Kamilica pomirja in niža krvni sladkor, zato je primerna tudi za diabetike. Je naravno protivnetno zelišče, zato se uporablja kot obkladek za vneto, zabuhlo, zatečeno in razdraženo kožo. S kamilico se splakujejo vnete oči ali oči z gnojnim izcedkom, zabuhel obraz ali zatečen del telesa. Pomirja tudi želodec, zato jo rada svetujem ob želodčnih težavah, sploh pri otrocih.

Zelo pomembno je, da pri pripravi čaja kamilico pustimo v kropu dve minuti, ne več. Kamilico lahko postavimo tudi v blazino, na kateri spimo, kar je zelo primerno za otroke, ki imajo nemiren spanec ali jih pogosto mučijo nočne more.

Kamilica vpliva na živčni sistem, zato jo je vredno uživati za pomiritev. Telesu pomaga, da se okrepi in si opomore.

Mnogi uporabljajo čaj kamilice za zalivanje rastlin, ki so uvele. Če želimo, da rože ne ovenejo tako hitro, v vazo z rezanim cvetjem, ki ga imamo navadno na mizi, damo cvet sveže kamilice, pa bodo rožice trajale dlje.

Kamilica je tisto zelišče, ki je primerno tudi za dojenčke za spiranje vnete kože ali za pitje po požirkih ob bolečinah v trebuščku in za miren spanec.

Ker je močno, vztrajno zelišče, osebi, ki jo pije, daje moč prenašanja težkih življenjskih izkušenj. Ko vas življenje preizkuša, ob slabih novicah, smrti, hudi bolezni, utrujenosti, občutku nemoči, takrat ne pozabite na kamilični čaj, ker vas bo pomiril in vlil novega poguma.

/ dalje

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (478)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (468)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (483)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (474)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme