Naturopatski nasveti (439)

Piše: Erika Brajnik

Želodec v naturopatiji

Ljudi, ki imajo neustrezen pH želodca, je ogromno, in to ne tistih s prekislim pH, ampak tistih s preveč bazičnim. Lahko bi rekli, da je takih kar 90 % ljudi na svetu.

PH želodca, tistega bazičnega, sploh ne čutimo. Znaki so pa takšni: želodec se po jedi napihne, večkrat smo polni plinov, spahuje se nam ali pa pline odvajamo prek anusa. Ko je pH želodca preveč bazičen, tam poraste tudi Helicobacter pylori.

Zakaj se pH želodca spremeni? Zaradi nepravilne prehrane in predvsem zaradi stresa, saj je želodec tisti, ki mora prebaviti določeno situacijo, osebo, dejanje. Klorovodikova kislina razkuži živilo, ki ga zaužijemo, da gre naprej skozi prebavni trakt. Tako nas mora želodec tudi čustveno braniti, da sprejmemo svet okoli sebe in ga nekako ponotranjimo, sprejmemo, prebavimo kot hrano.

Zato je po naturopatskem mnenju bolečina v otrokovem trebuščku vezana na občutke krivde, ko ne ugodimo željam ali pričakovanjem staršev. Tako gledanje na otroka je v naturopatiji zelo pomembno vse do 11. leta starosti, saj se do takrat gradijo imunski sistem, imunski spomin otroka in tudi emocionalni spomin.

Želodec je po tradicionalni kitajski medicini (TKM) vezan na vranico-trebušno slinavko in ta je vezana na presnovo sladkorjev. Tako sta pri deficitu želodca zelo pomembna glikemični indeks živil in inzulinsko nihanje, ki ga živilo sproža. Vranico-trebušno slinavko in želodec šibi pretiran vnos sladkorjev v naš vsakodnevni jedilnik. Če imamo tovrstne težave, je najbolje, da uživamo kraljevski sladki zajtrk in siromaško zelenjavno alkalno večerjo. Zelo pomembno je, da za kosilo uživamo ogljikove hidrate, popoldne pa samo zelenjavo in stročnice, niti sadja ne, ker je tudi sadje sladko.

/ dalje

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (466)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (470)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (467)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (471)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme