Naturopatski nasveti (437)

Piše: Erika Brajnik

Srce

Kneipp in naturopatija imata nekaj skupnega, in sicer skrb za zdravje z naravnimi metodami, predvsem pa terapijo o urejenem življenjskem slogu, načinu življenja, s katerim ohranjamo zdravje. Zdrav in dosleden način življenja nam zagotavlja trajnost zdravja. Vsak dan si moramo zavihati rokave in se z določenimi zadržki, restrikcijami in doslednostjo tudi v prehranjevanju odločiti, ali bomo hranili svoje zdravje ali bolezen.

Kneippove vaje za vzdrževanje dobrega ožilja in urejanja bitja srca čez poletje, ki jih lahko izvajamo sami doma, so oblivi z mrzlo vodo po spodnjem delu nog. Ko se po jutranjem sprehodu ali teku vrnemo domov, zmočimo noge z blagim curkom mrzle vode, ki mora praviloma imeti manj kot 28 stopinj. Začnemo z desno nogo pri mezincu na zunanji strani, kjer je manj akupresurnih točk, gremo s curkom počasi do kolena, oblijemo koleno in nadaljujemo po notranji strani noge do palca. Nato preidemo na levo nogo in spet začnemo pri mezincu. Potem se obrnemo in vajo ponovimo zadaj na levi in desni nogi, začenši pri mezincu. Končamo tako, da z vodnim curkom oblijemo najprej desno stopalo, potem pa še levo stopalo. Vaja je enostavna in kratka, lahko jo izvedemo doma na dvorišču z navadno cevjo ali pa v kopalnici v kadi.

Tudi to je naravna metoda krepitve telesa, s katero si lahko lajšamo vročino poletnih dni. Pomembno: oblive izvajamo enkrat na dan kadarkoli, pomembno je le, da je med enim in drugim knajpanjem štiri ure premora.

/ dalje

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (467)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (465)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (470)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (466)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme