Naturopatski nasveti (431)

Piše: Erika Brajnik

Kalcinacija v naturopatiji

Kalcinacija pomeni, da se kalcij nalaga na predelih sklepov, lahko pa tudi v notranjosti arterij in na srčne zaklopke. Za to boleznijo trpi kar 70 % ljudi na svetu, od tega je obolelih veliko več žensk kot moških, povezana je z osteoporozo. Povzroča bolečine v sklepih (koleno, ramenski obroč, kolki …) ali aterosklerozo, ki je velik dejavnik tveganja za srčni infarkt, prav tako artritis in zajema kar 127 različnih bolezni, med njimi protin, putiko, osteoartrozo, revmatoidni artritis, psoriatični artritis …

Kalcij je nujno potreben mineral, ki je vključen v številne telesne procese. Sestavlja naše kosti, zobe in sklepe. Z leti ga je v telesu vedno manj, zato ljudje posegajo po hrani, ki ga veliko vsebuje (mlečni izdelki, stročnice, žita, zelena zelenjava), in po njegovih dodatkih. Na žalost pa je absorpcija kalcija iz hrane odvisna od stanja črevesja in celotnega delovanja telesa, npr. zakisanosti. Pri zakisanosti telo iz lastnih zalog črpa kalcij za svojo nevtralizacijo. Zato moramo v prvi vrsti poskrbeti za prehrano.

Priporočeni odmerki dnevnega vnosa kalcija so:

– do 1. leta: 210–270 mg,

– do 3. leta: 500 mg,

– do 8. leta: 800 mg,

– do 18. leta: 1300 mg,

– do 50. leta: 1000 mg,

– 51 let in več: 1200 mg.

Živila, ki vsebujejo veliko kalcija, so: brokoli, špinača, sezam, buča, soja, tofu idr.

Kalcij, ki ga uživamo s hrano ali jemljemo v kapsuli in tableti, se mora tudi vsrkati in vgraditi v kosti. Mineralogram, test las, nam zelo lepo kaže absorpcijo kalcija in drugih mineralov. Večkrat se zgodi, da se kljub jemanju kalcija stanje osteoporoze ne izboljša: kalcij se ne vsrka in nam celo povzroča kalcinacije, saj je njegova absorpcija motena. V tem primeru ga je veliko v tkivih (povzroča kalcinacije) in malo v kosteh (osteopenija ali celo osteoporoza). To se zgodi, ker je v telesu premalo mineralov, ki so z njim sinergični, in preveč tistih, ki so njegovi antagonisti. Sinergični minerali so: magnezij, fosfor, baker, natrij, kalij, selen, sinergični vitamini pa: D, B6, B5, B2. Kalcijevi minerali antagonisti so: cink, železo, mangan, svinec itd., vitamina antagonista pa A in C. Če v telo dodamo cink in kalcij skupaj, bo telo izbiralo ali vsrkati kalcij ali cink, obeh skupaj namreč ne bo vsrkalo, saj sta si minerala antagonista.

/ dalje

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (469)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (470)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (465)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (466)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme