Naturopatski nasveti (425)

Piše: Erika Brajnik

Kri v naturopatiji

Kako vzdržati homeostazo, kako telo pravilno nahraniti?

Jetra potrebujejo v spomladanskem času veliko čaja iz sveže koprive, ki je polna železa in kvalitativno prečisti kri, spijemo ga po 1 liter na dan, v kropu pustimo svežo koprivo 4 minute. Ne smemo pretiravati s hrano, ki obremenjuje jetra, to so kava, čokolada, sir in oreščki.

Na jedilniku naj bodo sveže grenčine, regrat, koromač, artičoke, radič.

Srce potrebuje veliko sadja, predvsem zjutraj za zajtrk si privoščimo svežino, npr. velik krožnik poln svežega sezonskega sadja in odstranimo z mize kruh, ki dela kri težko, jo gosti.

Ledvice potrebujejo moč, ki jim jo daje fižol, ki ima tudi podobno obliko, ali pa jajca, saj ta živila telo grejejo in aktivirajo stagnacijo tekočin v telesu, tako bo tudi srce pravilno prekrvavljeno in bo imelo več energije.

Ko je vranica šibka, naj bo na jedilniku dobro, sladko živilo za zajtrk, kot je prosena kaša s cimetom in medom, ki nahrani vranico in učvrsti kakovost tkiv, tudi tistih snovalnih.

Ko so pljuča šibka, telo potrebuje veliko kokošje juhe, ki je pravi regenerator za pljuča, odsvetujejo pa se mlečni izdelki, krompir, banane in oves, ki močno sluzijo telo. 

Konkretno, kaj potrebuje telo, da proizvaja čim bolj kvalitetno kri, kar se lahko da glede na genetsko prirojeno bolezen? Odgovor je: kraljevski zajtrk in siromaško večerjo!

Ko zjutraj vstanemo, moramo zaužiti veliko sadja, da osvežimo telo, lahko najprej spijemo tudi 3 dl vode, potem sadje in nato sladki del zajtrka, saj ga bomo najlažje porabili čez cel dan. Za kosilo je pomembno, da zaužijemo celoten obrok: žito, zelenjavo, stročnico in meso ali ribo. Med žiti je najbolj zdravo žito za kri ješprenj, ker jo hladi. Popoldan in zvečer pa je pomembno, da zaužijemo bazično zelenjavno enolončnico ali poleti solato brez ogljikovih hidratov.

/ dalje

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (479)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (473)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (483)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (474)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme