Naturopatski nasveti (423)

Piše: Erika Brajnik

Oči v naturopatiji

Naturopat ni človek, ki bi namesto zdravila svetoval naravni pripravek, ampak gleda na telo celostno, seveda so za oko primerni lutein, vitamin A, omega 3, ki je protivneten. Ampak najprej je treba prečistiti telo, odpraviti vnetje v njem, šele takrat lahko dodamo vitamine, minerale, antioksidante, saj ko ni več vnetja v telesu, se tudi bolje vsrkajo in so biološko bolj razpoložljivi. Na umazano mizo nikdar ne razgrnemo čistega prta, umazal se bo! Tako tudi naše telo, najprej ga prečistimo s hrano, potem dodamo karkoli, če je sploh kaj treba dodati. Postanimo odvisni od dobre hrane in ne od tablet, tudi če so rastlinske!

Za obolele oči je dobrodošlo spiranje očesa s kamiličnim čajem. Oko krepi tudi sveža korenika kolmeža, ki jo zmeljemo, sok pa stisnemo na zaprto oko, pustimo učinkovati kratek čas in speremo z mrzlo vodo.

Ko skrbimo za oko, ne smemo pozabiti na pH ust, ta je za zdravje očesa ključen. Naša slina mora biti bazična, pH med 6 in 7, ko je kisla (na primer, ko imamo veliko kariesa ali veliko aft), takrat je pH ust kisel, pri refleksu se dogaja enako. Takrat se v požiralniku naselijo patogeni mikroorganizmi, med katerimi tudi kandida. V tem primeru ošibi celoten predel telesa, in ker imamo oči na glavi tako kot usta, svetujem za naturopatsko krepitev telesa vedno tudi mazanje probiotika po zobeh. Kapsulo odpremo in jo namažemo po zobeh zvečer, pred spanjem, ko smo si že umili zobe. Tako bo pH ust pravilen, saj se prebava začne v ustih. Kakršno koli težavo moramo zatreti na samem začetku! Vedeti moramo, da je največ patogenih mikroorganizmov v nosu in grlu!

Naturopatska kura krepitve telesa zajema 2 meseca prehrane, samomasaže in dovajanja dobrih bakterij v usta za vzdrževanje pravilnega pH ust.

Primer naturopatskega jedilnika, ki krepi oko:

Zajtrk: borovnice in jabolka s proseno kašo in cimetom, cikorija

Malica: jajca

Kosilo: riž s koromačem, stročji fižol, rdeča pesa in sveža riba, radič in fižol v zrnju

Malica: smuti iz korenčka in koromača

Večerja: enolončnica (bučke, koromač, brokoli, blitva, stročji fižol, in fižol v zrnju)

Veliko krepčilo za oči je smetlika (Euphrasia), iz česar v homeopatiji izdelujejo odlične kapljice, ki pomirijo vneto in razdraženo oko, celo krepijo ga.

Iščimo zdravje!

/ konec

www.saeka.si

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (466)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (470)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (469)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (474)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme