Naturopatski nasveti (421)

Piše: Erika Brajnik

Oči v naturopatiji

Ko so me vprašali, naj kaj napišem o problematiki oči v naturopatiji, sem pomislila: joj, ko bi bile samo oči! Naturopat ve, da je simptom samo odraz notranjega neravnovesja v telesu. Po kitajski tradicionalni medicini pravimo, da slišimo z ledvicami, vidimo z jetri. Pa je vedno tako? Niti ne.

Poznamo veliko različnih bolezni oči, vnetnih stanj in veliko težav, ki nimajo diagnoze.

No, pa poglejmo malo podrobneje. Najprej bom izhajala iz 10-letnih delovnih izkušenj. Nazadnje sem obravnavala primer uveitisa – vnetja srednje očesne ovojnice. Gospa srednjih let iz Trsta je prišla na naturopatski pregled, rekoč, da trpi za hudim uveitisom. Jemala je kortizon peroralno in v mazilu za oko, pa še cel kup drugih zdravil. Sledil je celosten naturopatski pregled. Ko sem jo pregledovala, sem opazila, da je polna sluzi in da nepravilno presnavlja sladkor. Popoldan je bila utrujena, trebuh se ji je napel po obroku, predvsem po kosilu, bila je brez energije. Ponoči se je potila in se veliko znojila. Vse to, kar sicer ni bolezensko stanje, jo je motilo, ji jemalo energijo, samo zato, ker je nepravilno presnavljala sladkor. To pomeni, da je bilo njeno telo stalno vneto, nervozno, jezno. Tako se je, zaradi nepotrpežljivosti in utrujenosti, v 10 letih zredila za 15 kg.

Gospa je imela res hude težave z uveitisom, tako da je šla celo do specialista v Milan, ki pa ji je dodal samo nekaj zdravil, vendar se stanje ni znatno izboljšalo.

Sledil je celostni naturopatski nasvet s hrano, ki razkisa telo, vajami za oči in ustrezno integracijo. V 2 mesecih je gospa shujšala 12 kg, telo in oko je pravilno hranila in seveda odpravila vsa zdravila, napenjanje je minilo, bolečine očesa tudi. Kortizona ne jemlje več.

Naučila se je, kako obvladati svoje telo, kako ga upravljati s hrano in vajami, da se vnetja v telesu ne bi več pojavila.

/ dalje

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (466)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (470)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (471)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (465)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme