Naturopatski nasveti (415)

Piše: Erika Brajnik

Demenca ali diabetes tipa 3 v naturopatiji

Pri težavah s presnovo sladkorjev moramo poleg glikemičnega indeksa paziti tudi na kvaliteto živil, da se izogibamo beli moki in belemu sladkorju, da ne pretiravamo s prekuhavanjem živil, saj to izrazito dvigne glikemični indeks živila, npr. surovo korenje ima GI 20, kuhano pa kar 70.

Priporočena je uporaba polnozrnate moke, saj PRAVA polnozrnata moka vsebuje kalčke z beljakovinami, vlaknine in ogljikov hidrat. Beljakovina v žitu zniža glikemični indeks in ta postane manj nevarna.

Če pri pripravi hrane poleg ogljikovega hidrata uporabljamo še kvalitetno olje, na primer oljčno, bomo upočasnili absorpcijo ogljikovega hidrata in tako bomo rahlo zmanjšali glikemični indeks, saj se bo živilo počasneje vsrkalo.

Glikemični indeks je predlagal in o njem pisal dr. Jenkins leta 1981 v American Jorunal of Clinical Nutrition.

Dokazano je že, da kdor pogosto uživa živila, ki imajo visok glikemični indeks, ima veliko več možnosti, da zboli za diabetesom tipa II, in 60 % več možnosti, da zboli za demenco, da bo trpel prej za srčna obolenja ali da bo zbolel za rakom. Infarkt je tesno povezan z nepravilno prehrano, ki je vezana na prevelik vnos sladkorjev v telo.

Obilne večerje s polno hrane in sladkorja nas dejansko postarajo! Ko pravimo kraljevski zajtrk in siromaška večerja, mislimo prav na zgoraj omenjena dejstva, nanašamo se na presnovo sladkorjev in delovanje avtonomnega živčnega sistema in hitrost presnove.

Hrana, ki energetsko šibi vranico: banana, krompir, koruza, pšenica, paradižnik, kaki, buča, mlečni izdelki.

/ dalje

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (482)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (468)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (465)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (483)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme