Naturopatski nasveti (412)

Piše: Erika Brajnik

Demenca ali diabetes tipa 3 v naturopatiji

Demenca ali diabetes tipa 3 je obolenje možganov, ko možgani postanejo odporni na inzulinsko nihanje. Kar 50 milijonov ljudi na svetu trpi za njo, vsake 3 minute se postavi nova diagnoza. Glavni vzrok, da telo zboli za degenerativnim obolenjem diabetesa tipa 3, sta debelost in neaktivnost.

Ko govorimo o diabetesu tipa 3 v naturopatiji, govorimo o energetskem deficitu vranice. Če želimo telo okrepiti in obolenje odpraviti, moramo biti pozorni, da v telesu s hrano ne sprožimo inzulinskega nihanja.

INZULINSKI INDEKS

Inzulinski indeks se ne nanaša na ogljikove hidrate, ampak na sposobnost živila, ki ni ogljikov hidrat, da sproži nizko, srednje ali visoko inzulinsko nihanje. Mlečni izdelki na primer imajo nizek glikemični indeks, ampak visok inzulinski indeks.

O inzulinskem indeksu je prvič govoril leta 1997 dr. Holt, ki je objavil svoj zapis o pomenu inzulinskega indeksa živil na American Journal of Clinical Nutrition.

Kako si lahko doma sami pomagamo s hrano, da (poleg zdravil) čim bolj pripomoremo k ureditvi pravilne presnove sladkorjev?

Ko zaužijemo nekaj, kar sproža inzulinsko nihanje, lahko obremenitev telesa s sladkorji znižamo tako, da uživamo beljakovine, telo potrebuje veliko energije, da presnavlja beljakovine, zato bo porabilo tudi en del sladkorjev, ki bi se drugače nalagali v našem telesu.

Živila, ki urejajo izulinska nihanja v telesu, so: prosena kaša, cimet, ajdov čaj, brokoli, datlji, semena.

/ dalje

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (419)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (420)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (418)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (417)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme