Naturopatski nasveti (409)

Piše: Erika Brajnik

Paradontoza v naturopatiji

Črevesje je najbolj pomemben organ našega telesa, saj se 60 % celic imunskega sistema nahaja ravno v njem. V črevesju se vsrkajo vsa hranila, vsa zdravila, vse, kar zaužijemo, da lahko pridobimo energijo za življenje. Naš imunski sistem se gradi do 11. leta starosti. Ko se rodimo, se črevesje začne graditi. Skozi vaginalni kanal otrok prejme prvi odtis dobrih materinih bakterij, ki kolonizirajo otrokov prebavni trakt; le-ta se je s porodom šele začel graditi. V nekaterih porodnišnicah namažejo z napojenim robcem vaginalne sluzi matere usta novorojenčka, rojenega s carskim rezom. Vprašanje pa je, ali so materini mikroorganizmi vedno dobri za otroka? Tudi tiste matere, ki so se med nosečnostjo zredile za 20 kg, imajo dobre bakterije za otroka? Seveda ne, v našem telesu od 1005 vseh prisotnih bakterij je 80 % nevtralnih, 15 % dobrih, ki delajo za nas, in 5 % toksičnih. Potruditi se moramo, da nevtralne ne postanejo patološke, da bi nam škodile. Ene od teh so patogene bakterije, ki spodbudijo paradontozo, npr. Porphyromonas gingivalis.

Naše črevesje nima samo naloge, da prebavlja hrano, ampak tudi, da vpliva na imunski sistem, in če se prebava zalomi že na začetku, v ustih, potem je to velik problem, saj to ogroža našo imunsko odpornost. Črevesje je namreč imunomodulacijski organ.

Kako urediti pH telesa? Predvsem s prehrano, saj s pravilno prehrano hranimo dobre bakterije v telesu, ki pobijejo patogene bakterije.

V naturopatiji se bomo lotili odpravljanja težav s paradontozo tako, da bomo pobili patogene bakterije in uredili pH telesa s prehrano, da se paradontoza ne ponovi.

/ dalje

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (419)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (417)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme