Naturopatski nasveti (404)

Piše: Erika Brajnik

Psoriaza v naturopatiji

Psoriaza je kronično vnetje kože, ki se kaže pri človeku od 30 leta dalje. Otroci ne obolevajo za psoriazo, s katero se pa  spopada 3 % svetovne populacije. Ta bolezen, ki ni kužna, je v porastu.

Vzrok psoriaze in kroničnega vnetja kože je dermatitis; psoriaza namreč spada h kategoriji dermatitičnih obolenj.

Kako gleda naturopat na psoriazo z vidika vzročnosti in vitalne energije?

Vzročnostno gledano, lahko psoriazo imamo za deficit jeter. Jetra so organ –filter, eden izmed najbolj pomembnih filtrov našega telesa. Če so jetra šibka, se v telesu začenjajo nabirati toksini, polagoma, leto za letom; najprej se toksemija telesa kaže kot težava s kožo, recimo izpuščaj, prhljaj, srbečice, rahla alergija na pik žuželk, vedno več znamenj na koži, suha koža itd. Ko se toksini iz leta v leto vedno bolj nabirajo v telesu, nenadoma izbruhne bolezen in z njo diagnoza, psoriaza. Ko je diagnoza postavljena, je obolenje že kronično; to pomeni, da so toksini prodrli globoko v celico in da že dolgo motijo osnovne celične funkcije čiščenja organizma.

Zato lahko tudi razumemo, zakaj ni psoriaza prisotna že pri otrocih. Pri njih so namreč navadno organi močni in ni prisotno kronično vnetje telesa.

Psoriaza se lahko prenaša genetsko? Pred 100 leti ne, danes je ta verjetnost veliko bolj možna zaradi onesnaževanja zemlje. Naša telesa imajo čisto drugo osnovo kot telesa naših babic izpred 100 leti. Pri tem se navezujem na teorijo vitalne energije, ki jo v naturopatiji upoštevamo pri zdravljenju pacientov.

/ dalje

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (419)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (444)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (433)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (430)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme