Naturopatski nasveti (399)

Piše: Erika Brajnik

Vnetje ušesa in naturopatske rešitve

“Vidimo z jetri, slišimo z ledvicami”, tako veleva stari kitajski rek! Rek nam odpira pot v razmišljanje, da je po tradicionalni kitajski medicini obolenje ušes povezano z zdravstvenim stanjem ledvic. In res je tako! Tudi v naturopatiji povezujemo ta dva organa, ker ima naturopatija čim bolj multidisciplinaren pristop k zdravljenju telesa in odkrivanju vzrokov obolenja. To pa zato, da lahko razume bolje človeka in da iz njega trajnostno odpravi obolenje.

Uho in ledvice povezujemo z elementom vode. Naše telo je sestavljeno iz 70 % vode, ko ledvice ne delujejo pravilno, kroženje vode po telesu ne teče, kot bi moralo, lahko se preveč znojimo ali premalo, lahko smo polni sluzi ali pa zatekajo noge, roke, lahko imamo težave z ravnotežjem ali nas bolijo ušesa, saj je v ušesu, v Evstahijevi cevi, center ravnotežja, ki skrbi, da človek ne trpi za vrtoglavicami.

V 80 % primerov ušesa bolijo predvsem otroke, to pa zato, ker smo v otroštvu veliko bolj izpostavljeni akutnemu obolenju in ne kroničnemu, ta se pojavi v tretjem življenjskem obdobju, ko imamo lahko tudi kronično obolenje ledvic. Ledvice lahko ošibijo za 90 %, pa se tega sploh ne zavedamo, ker telo stremi k življenju in ohranjanju homeostaze. Ledvice so najbolj pomemben organ našega organizma in vsi organi jim pomagajo pri regeneraciji telesa. Kdaj ledvice ošibijo? S stresom, s starostjo, ob šoku …

Deficit ledvic se kaže v starosti z osteoporozo, hipertenzijo … Posledica in vzrok bolezni je prav deficit ledvic.

Deficit ledvic zaradi stresa se pa kaže kot strah, sramežljivost, otitis, vrtoglavica, tinitus …

Naši otroci so večkrat pod stresom, pa tega sploh ne znajo izraziti ali pa nimajo priložnosti se izraziti, telo pa mora doživeti stres kanalizirati, tudi skozi ušesa, z akutnim obolenjem. Takšen je naturopatski pogled na otitis, ki se ga moramo lotevati fizikalno, s hidroterapijo.

/ dalje

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (459)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (427)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (441)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (434)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme