Naturopatski nasveti (396)

Piše: Erika Brajnik

Menopavza in naturopatski pristop

Kalcij, ki ga uživamo s hrano ali jemljemo v kapsuli in tableti, se mora tudi vsrkati in vgraditi v kosti. Mineralogram, test las, nam zelo lepo kaže absorpcijo kalcija in ostalih mineralov. Večkrat se zgodi, da se kljub jemanju kalcija stanje osteoporoze ne izboljša, kalcij se ne vsrka in nam celo povzroča kalcinacije, saj je njegova absorpcija motena. Ko se kalcij ne vsrka pravilno, ga je veliko v tkivih (povzroča kalcinacije) in malo v kosteh (osteopenija ali celo osteoporoza). Le-to se zgodi, ker je v telesu premalo mineralov, ki so njemu sinergični, in preveč tistih, ki so mu antagonisti. Če v telo dodamo cink in kalcij skupaj, bo telo imelo izbiro, ali vsrkati kalcij ali cink, obeh skupaj namreč ne bo vsrkalo, saj sta si antagonista, nista sinergična minerala.

Zato je zelo pomembna sestava multivitaminikov oziroma, kako sestavimo integracijo mineralov in vitaminov.

V interakciji mineralov in vitaminov vidimo, kako je pri osteoporozi nesmiselno dovajati samo kalcij. Poskrbeti moramo, da dodamo sinergično in harmonično vse minerale in vitamine, ki poskrbijo, da se bo kalcij ustrezno vsrkal v telo. Pri tem pa nastopi še en velik problem – svinec.

Toksična kovina svinec

V menopavzi kar 90 % svinca, ki je prisoten v celem telesu, se nahaja v kosteh! Pomembno je tudi vedeti, da je svinec ena tistih kovin, ki ga lahko zarodek posrka prek posteljice od mame, zato so vrednosti svinca v telesu med nosečnostjo pomemben podatek in hkrati zelo nevarne. Veliko novorojenčkov se že rodi z visokimi vrednostmi svinca v krvi in s tem povezanimi problematikami, kot je lahko rahidizem ali rečeno enostavneje, ko je otrok pod težo ali premajhen za svoja leta.

/ dalje

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (470)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (466)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (465)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (468)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme