Naturopatski nasveti (393)

Piše: Erika Brajnik

Menopavza in naturopatski pristop

Kdaj je smiselno jemati koencim?

Koencim Q10 je v našem telesu prisoten naravno. Z leti pa se njegova količina manjša, zato je smiselno, da ga po 40. letu dovajamo v telo v obliki kapsul. Najpomembnejše pa je, da mora vsak, ki jemlje tablete za znižanje holesterola, sočasno dnevno jemati tudi koencim Q10. Te tablete (statini) imajo namreč za stranski učinek zniževanje nivoja koencima v telesu. Celica posledično ne diha, prosti radikali pa se širijo, in tako nastajajo obloge na žilah (plak), v katerih se začne nabirati slabi holesterol. Če pa oseba, ki jemlje tablete proti povišanemu holesterolu, obenem uživa še dodatni koencim Q10, izniči edini stranski učinek, ki ga te tablete imajo. Pred operacijo srca in po njej je pri šibkem srcu ter pri vsaki disfunkciji srca ali ožilja smiselno jemati koencim Q10 vsaj nekajkrat letno po en mesec, če pa jemljemo statine, veliko pogosteje. Ženskam v menopavzi, ki trpijo za menskimi oblivi, ga prav tako priporočamo. Naturopatska priporočena doza je 30 mg dnevno.

Ob prehodu v menopavzo ženska mora imeti tudi skrb za kosti, saj je ob hormonski spremembi bolj dovzetna za osteoporozo, osteopenijo.

Osteoporoza je zelo pogosta bolezen, pri kateri postajajo kosti vedno bolj krhke, kar pa  povzroča, da se poškodujejo, nalomijo, počijo itd. Najpogostejše poškodbe so na vretencih, gležnjih, zapestjih, stegnenici, torej na tistih kosteh, ki držijo telo skupaj. Pri močni osteoporozi si lahko poškodujemo kosti že samo s kihanjem.

Vsaj 200 milijonov ljudi na svetu trpi za osteoporozo in 80 % teh so ženske. Vsaka druga ženska na svetu utrpi poškodbo kosti zaradi osteoporoze. Dobra novica pa je ta, da lahko osteoporozo zdravimo.

Kosti so sestavljene iz živih tkiv, predvsem iz kolagena – proteina, ki sestavlja mehko strukturo, in kalcijevega fosfata, ki daje kosti trdoto.

/ dalje

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (392)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (374)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (390)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (384)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme