Naturopatski nasveti (391)

Piše: Erika Brajnik

Menopavza in naturopatski pristop

Menopavza je obdobje, naravno dano ženski, ko se reproduktivna doba konča in nastopi čas, ki nas spremlja v starost do smrti. Menopavza je obdobje hormonske spremembe, ki je tudi emocionalna, socialna in fizična.

Kaj sploh je menstruacija? Za naturopata je menstruacija proces mesečnega čiščenja telesa. Ob procesu čiščenja se izloči iz telesa količina umazane krvi. Kri je naš produkt. S starostjo se v telesu nabira več toksinov, ker se organi filtri starajo in slabše čistijo telo. Toksini se tako kopičijo v telesu in zato je tudi produkt našega telesa, kri, bolj nasičen! Kri je manj sveža, manj dinamična, manj prožna, je težja, viskozna in se pretaka bolj počasi. Moški umirajo prej kot ženske, ker imamo ženske to srečo, da se 1x mesečno naravno prečistimo.

V naturopatiji poznamo izraz dinamizacija krvi, saj jo moramo dinamizirati, če je nasičena. To se zgodi ženski, ko stopi v menopavzo, če so organi filter šibki, bo ženska trpela zaradi vročinskih oblivov, predvsem ponoči, ker bodo jetra pregreta od nasičene krvi. Takrat potrebujemo dve naturopatski tehniki, da oblive zmanjšamo.

Prva tehnika je led terapija: ženska v menopavzi, ki trpi za vročinskimi oblivi, naj vzame kocko ledu, jo zavije v robček in jo položi v popek, dokler se ta ne ohladi, oziroma zadrži v popku 2 ali 3 minute.

Popek je vstopna točka globoko v telo posameznika, je točka, kjer smo prejemali prvo hranjenje, povezana je z vsemi organi v trebušni votlini, črevesjem, jetri, vranico, ledvicami. Ta točka nemudoma dinamizira kri, ker osveži, odvzame yang energijo jetrom, skratka shladi pregreta jetra. To tehniko je zelo dobro uporabljati tudi ob vnetju slepiča, na poti v bolnišnico. Ko je hudo, bo pomagalo zadržati izliv slepiča.

/ dalje

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (433)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (421)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (446)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (443)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme