Naturopatski nasveti (379)

Piše: Erika Brajnik

Refluks v naturopatiji

Približno 15 % ljudi na svetu trpi za refluksom, vendar statistika močno niha po kontinentih in državah sveta, od 2,5 % na Kitajskem do 51 % v Grčiji, pri nas smo na 15 % približno. (Eusebi LH. et al., Global prevalence of, and risk factors for, gastro-oesophageal reflux symptoms: a meta-analysis. Gut. 2017 Feb 23. pii: gutjnl-2016-313589. doi: 10.1136/gutjnl-2016-313589.)

Kaj sploh je refluks? Refluks se pojavi, ko želodčna kloridna kislina seže po požiralniku gor in povzroča pekoč občutek. Zato človek, ki trpi za refluksom, raje spi s privzdignjenim vzglavnikom.

Kaj privede do refluksa in zakaj imamo takšna statistična nihanja po svetu glede obolelosti?

Po mojem mnenju je glavni krivec prav nepravilna prehrana. Želodec proizvaja želodčno – kloridno kislino, če je ne proizvaja pravilno, da je je preveč, potem trpimo za refluksom. Refluks je zato samo simptom disharmonije oziroma deficita želodca.

Lahko se rodimo z genetsko šibkim želodcem, in če npr. jemo preveč krompirja, mlečnih izdelkov, banan in ogljikovih hidratov popoldan, lahko uničimo pH želodca. Najbolje je, da sladko hrano uživamo samo zjutraj za zajtrk, medtem ko bomo za večerjo uživali samo enolončnice, ki bodo najbolj nahranile šibak želodec. Vem, da veliko strokovnjakov priporoča prav banano, češ da naredi oblogo na želodcu, vendar banana ima visok glikemični indeks, začasno ustvari pregrado, dolgoročno pa uničuje pH želodca. Zato banane toplo odsvetujem. Drugače bi bilo s platano, ki ima bistveno nižji glikemični indeks, vsekakor je sadje sladko, zato priporočam, da ga uživamo dopoldan.

/ dalje

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (419)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (417)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme