Naturopatski nasveti (365)

Piše: Erika Brajnik

Prostata v naturopatiji

Navedla bom pet živil in mineralov, ki spodbujajo produkcijo testosterona v telesu in delovanje prostate:

1. Jajce. Jajce vsebuje veliko holesterola, iz katerega nastane testosteron. Svetujem, da zaužijete vsaj tri domača jajca na dan. Naj bodo res domača, kokoš naj ne uživa antibiotikov! Jajca jejte raje popoldan s kuhano zelenjavo, da ne bi posegali po sendvičih.

2. Uživajte veliko vitamina D, saj je hormon in pomaga urejati hormone v telesu, imunski sistem in seveda tudi produkcijo testosterona.

3. Uživajte veliko cinka, ker spodbuja produkcijo testosterona, zato toplo svetujem stročnice, ker so polne cinka in krepijo prostato! Uživajte fižol, lečo, čičeriko ali grah vsaj 3-krat na dan, in seveda vedno v enolončnici za večerjo.

4. Uživajte veliko magnezija, 400 mg na dan, saj magnezij skrbi za mišice,  mišični tonus, srce in možgane. Magnezij je mineral, ki razkisa telo, ki zmanjša stres v telesu, saj pomiri hiperaktivne možgane in preveč razdraženo srce. Živila, polna magnezija, so špinača, solata, bučna semena.

5. Uživajte B kompleks vitamin, ki pomaga pri celičnem dihanju, da se organ lahko lažje obnavlja, vitamin B6 sodeluje pri sintezi holesterola in testosterona. Veliko vitamina B6 je v stročnicah. Veliko moških ne uživa stročnic; pravijo namreč, da jih napenjajo.

Stročnice so zelo zdravo živilo za prostato, napenjajo samo, če je črevesje v disbiozi. Torej če so poraščeni patogeni mikroorganizmi, takrat se tudi prostata preveč povečuje. Fižol vrste mung in azuki ne napenja, ker je majhen in lažje prebavljiv. Kako pa odpraviti poraščene mikroorganizme? Te navadno lahko uničimo tako, da jemljemo dobre bakterije, ki ustvarijo trajne kolonije v črevesju in tako vplivajo na mehur in prostato. Kolonije dobrih bakterij ubijejo patogene mikroorganizme, tako lahko organ prejme dovolj kisika in krvi, njegove stene so bolj prožne, lažje se obnavljajo in so bolj zdrave.

/ dalje

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (374)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (398)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (392)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (390)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme