Naturopatski nasveti (360)

Piše: Erika Brajnik

Prebava v naturopatiji

V Tanzaniji so raziskovalci tudi opazovali prebivalce in odvzeli vzorce sline, tkiva in mikrobiote. V njihovi mikrobioti so našli veliko polisaharidov za presnovo ogljikovih hidratov, kar je dejansko pričalo o njihovem načinu prehranjevanja. Mikrobiota se je pri njih čez leto tudi spreminjala: ko je bilo deževno obdobje, so prebivalci uživali veliko zelenjave, v suhem obdobju pa veliko mesa, posledično se je njihova mikrobiota spreminjala glede na vrsto hrane, ki je v tistem obdobju prevladovala.

Lahko rečemo, da se naša črevesna mikrobiota spreminja gleda na zunanje dejavnike, vendar glede na lastno notranjo homeostazo ohranja svojo moč pri modulaciji imunskega sistema.

Ameriški raziskovalci so pri populaciji v venezuelski vasici našli najbolj raznoliko črevesno mikrobioto. Ta populacija je skozi stoletja ohranila enake življenjske navade in enak stil prehranjevanja kot predniki. Znanstveniki so ugotovili, da industrializacija močno vpliva na sestavo naše mikrobiote in da je bila odpornost na antibiotike v človeški mikroflori prisotna že pri starejših populacijah, ki antibiotikom niso bili izpostavljeni.

Skratka, naša črevesna mikrobiota je tesno povezana z našim zdravjem. Kronično razdražljivo črevesje, ki je posledica našega stila življenja, vpliva na absorpcijo zdravil, hranil in lahko privede do črevesne disbioze, ki predpostavlja nadaljnjo kronično razdražljivost črevesja. Tako smo ujeti v začaranem krogu, ki lahko povzroči degenerativna obolenja: diabetes, debelost, presnovne bolezni, avtoimuna obolenja itd.

/ dalje

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (420)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (443)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (451)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (425)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme