Naturopatski nasveti (359)

Piše: Erika Brajnik

Prebava v naturopatiji

Poglejmo, kako se mikrobiota spreminja skozi življenje.

Mikroorganizmi so nujno potrebni za naše preživetje. V našem organizmu se nahajajo biološke skupine, ki sodelujejo med seboj, zato bi morali koncept človeškega telesa v tej luči drugače obravnavati.

Te milijarde mikroorganizmov neposredno vplivajo na naše zdravje in bolezni.

Težko je opazovati in preučevati črevesno mikrobioto, saj ta predstavlja kompleksen, fleksibilen sistem, ki se odziva na okolje in se skozi življenje spreminja, o čemer pričajo številne študije.

Črevesna mikrobiota se je evolucijsko razvila skupaj z nami in se spreminja gleda na to, kako jo hranimo. Znanstvene raziskave so pokazale, da se črevesna mikroflora korenito spreminja pri mesojedih ali rastlinojedih živalih. Enako hitro se spremeni v našem črevesju, ko spremenimo prehranjevalni režim. Skratka, naš življenjski stil izrazito vpliva na črevesno mikrobioto.

Izvedenih je bilo nešteto raziskav, ki potrjujejo dejstvo, da se črevesna mikrobiota bolj spreminja pri ljudeh, ki živijo v industrializiranem svetu, kjer je prehrana vezana na bele sladkorje in maščobe, kot pri tistih, ki živijo v naseljih sredi ničesar, kjer so vir prehrane predvsem zelenjavno-sadna živila. Pri industrializiranemu človeku najdemo v njegovi mikrobioti encime, ki razkrajajo sladkorje, pri drugih skupinah ljudi, ki živijo v naravi, pa so prisotni mikronutrienti, ki favorizirajo fermentacijo rastlinskih polisaharidov.

Tako razliko so raziskovalci našli pri prebivalcih v mestnih naseljih Rusije ali pa na podeželju. Tako so znanstveniki pomislili, da bi lahko mikrobiota podeželskih ljudi služila za presaditev v boju proti boleznim mestnih ljudi.

/ dalje

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (398)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (392)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (382)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (372)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme