Naturopatski nasveti (358)

Piše: Erika Brajnik

Prebava v naturopatiji

Človeška mikrobiota je sestavljena iz približno 400 različnih vrst bakterij, vse populacije pa niso prisotne v enakem številu v vseh predelih prebavnega trakta. Tudi pH se skozi prebavni trakt spreminja, vzdržujejo pa ga prav ti mikroorganizmi; če pH ni pravi, porastejo patogeni mikroorganizmi (npr. če je v želodcu pH prenizek, poraste Helicobakter pylori, v črevesju ali vagini Candida albicans idr.).

Na sliki vidimo, kako se pH skozi prebavni trakt spreminja in kako se populacije bakterij večajo (v želodcu 10 na 2, jih je manj kot v kolonu 10 na 14).

Na sliki lahko vidimo, kako se sestava mikrobiote spreminja skozi prebavni trakt.

Pravilen pH prebavnega trakta nam pomaga vzdržati trajen postbiotičen učinek, to je dolg obstoj dobrih bakterijskih kolonij, ki krepijo naš imunski sistem in ga dejansko plemenitijo, saj ga delajo “pametnega”, tako da  prepozna napadalca, virus ali bakterijo ali  rakavo celico, ali pa da premaga avtoimuno obolenje.

Tudi sam koronavirus, ki gre najprej v glavo, potem v pljuča, se pri mnogih obolelih skrije v črevesje in tam povzroča utrujenost, nespečnost, depresijo. Kot je razvidno na sliki.

Črevesje je prva bojna linija imunskega sistema in pomembno je, da je prebava  pravilna!

Kako hraniti dobre bakterije, kako krepiti črevesje? Enostavno: z bazično zelenjavno večerjo. Že naše babice so pravile in star slovenski rek veleva: kraljevski zajtrk in siromaška večerja!

Z bazično, zelenjavno večerjo vnašamo v telo veliko vlaknin, ki pomagajo vzdrževati pravilen pH črevesja, pa še  sluzi črevesja ostanejo elastične, prožne in se lepo obnavljajo skozi celo življenje.

/ dalje

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (371)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (381)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (396)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (370)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme