Naturopatski nasveti (357)

Piše: Erika Brajnik

Prebava v naturopatiji

Ko govorimo o prebavi, takoj pomislimo na odvajanje blata. Ljudje smo si različni: eni odvajajo blato 1x na dan zjutraj, drugi 2x ali 3x na dan, tretji vsak drug ali tretji dan. Tudi konsistenca blata se lahko spremeni, blato je lahko trdo, na bobke, formirano, kašasto, tekoče, sluzasto ali pa celo krvavo. Tudi barva blata se spreminja, lahko je svetlo rjavo, temno rjavo, črno, zeleno, s kosi neprebavljene hrane, belo ali lešnikove barve.

Blato je naš produkt in ta produkt govori o stanju črevesja, ki je blato proizvedlo. Ker je v črevesju sedež imunskega sistema, blato dejansko govori o našem zdravju in imunskem odzivu telesa.

V človeškem telesu imamo veliko mikroorganizmov, predvsem na koži in telesnih sluzeh, najpomembnejši pa je kompleks mikroorganizmov v črevesju, imenovan mikrobiota. Črevesna mikrobiota vsebuje približno 100 trilijonov mikroorganizmov, ki so se skozi stoletja razvili z nami. Zdaj tudi vemo, da so ti najpomembnejši v našem telesu.

Znanstveno dokazano je že dolgo časa in zdaj so v svetu že začeli izvajati presaditev črevesne mikrobiote, torej sten črevesja. Oseba z multiplo sklerozo, revmatoidnim artritisom, lupusom ali drugo avtoimunsko boleznijo, ozdravi čez noč, če mu presadijo mikrobioto črevesja.

Zaradi vseh naštetih dejstev je zelo pomembno, da opazujemo naš produkt – blato. Zdravo blato mora plavati na vodi, mora biti formirano in imeti lešnikovo barvo, odvajati ga moramo 1x na dan zjutraj. Takšno blato je izraz zdravja. Če je pa blato drugačno kot opisano, potem je naš produkt znak putrefacije ali fermentacije črevesja, je znak, da so v črevesju porasli patogeni mikroorganizmi.

Kateri? Samo biopsija lahko to potrdi. Patogeni mikroorganizmi porastejo na nepravilnem pH-ju črevesja. Vsak predel našega črevesja potrebuje svoj pH, želodec mora biti kisel, pH2, dvanajsternik bazičen, pH 8, tanko črevo pH 5, debelo črevo pH 7. Če pH ni pravilen, porastejo patogeni mikrorganizmi, na preveč bazičnem želodcu, recimo, poraste Helikobakter pylori. Na nepravilnem pH debelega črevesja nastanejo hemoroidi, polipi, divertikli ali pa poraste E. coli.

/ dalje

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (384)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (396)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (390)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (378)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme