Naturopatski nasveti (356)

Piše: Erika Brajnik

Putika v naturopatiji

Tudi industrija higienskih izdelkov je to ugotovila in tako je nastala nova tržna niša uporabnika z novim izdelkom, higienski športni vložki, za tiste, ki se med športom potijo v mednožju.

Zakaj se ljudje potimo v mednožju? Se je človek vedno potil v tem predelu? Kaj nam telo govori ob tem?

Potenje v mednožju se iz leta v leto povečuje, in sicer med mladimi. Tu ne govorimo o inkontinenci, ampak o potu, ki je pretiran v mednožju ob prisotnosti ali odsotnosti športne aktivnosti.

Naše telo nam enostavno govori, da presežka vode in vlage v urogenitalnem predelu ne zmore zadržati, in to se kaže tako, da se potimo v dimljah, med ritnicama in v spodnjem delu trebuha.

Ledvice so organ, ki je v našem telesu skrbnik za uravnavanje homeostaze vode. Če so ledvice šibke, se pretirano potimo. Takrat govorimo o deficitu ledvic, kar se navadno kaže tudi tako, da je koža na predelu mehurja in trtice hladna.

Kaj šibi ledvice, da spuščajo iz sebe toliko vode? Živila, ki ledvice najbolj šibijo, so vsa tista, ki telo hladijo, na primer mlečni izdelki ledvenemu delu ne koristjo, saj proizvajajo v telesu veliko vlage in sluzi. Sladkorji v popoldanskem času telo zakisajo; glede na to, da ledvice odpravljajo iz telesa kristaloidne snovi, jim vsekakor ne ustrezajo.

In ne nazadnje, če se telo veliko poti, posledično izgubi tudi veliko soli. Po kitajski tradicionalni medicini so ledvice tisti organ, ki potrebujejo slan okus, kot je npr. svinjsko meso, olive, polenovka, ki imajo tudi grelno moč. Ledvice se namreč lahko poškodujejo, če imajo preveč ali pa premalo soli.

Z naturopaskega vidika bomo osebi, ki se veliko poti v mednožju, svetovali enkrat na teden presličino kopel in ji priporočali v zimskem času hrano slanega okusa po TKM, ki ima tudi grelno moč.

/ konec

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (429)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (438)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (448)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (426)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme