Naturopatski nasveti (354)

Piše: Erika Brajnik

Putika v naturopatiji

Zato je treba pri pojavu putike shujšati in istočasno okrepiti ledvice. September je idealen za to, ker v tem mescu zori grozdje, ki najbolj krepi ledvice. Grozdje je bogat vir kalija, mangana, vitamina C idr.

Predvsem kalij je zelo pomemben mineral za krepitev ledvic, kosti in vezivnega tkiva. Grozdje je zelo pomemben antioksidat, čisti telo in ga razkuži. Ureja tudi prebavo, zato toplo svetujem bolnikom s putiko, da zaužijejo vsako jutro v tem letnem času zvrhan krožnik grozdja za zajtrk, poleg pa še nekaj beljakov, dvakrat jajce in polento na primer. Stari Rimljani so oboževali zdravilno moč grozdja in so ga zelo veliko uživali, ker je resnično močan čistilec organizma. Tako svetujem, da v septembru uživamo 1 dan na teden samo grozdje in nič drugega, bolje rdeče kot belo, do 2 kg, od jutra do 15. ure, potem pa svetujem samo pitje vode, čim bolj naravne izvirske vode, do 2 litra na dan; telo se bo močno prečistilo in regeneriralo. Kateri dan v tednu je najboljše izbrati? Tisti dan, ko se menjuje luna (mlaj, polna luna, prvi in zadnji krajec).

Za regeneracijo telesa in krepitev ledvic je zelo pomembno piti sok zelene, vsaj 2 decilitra dopoldan, ali sok rdeče pese. Sok zelene bo intenzivno krepil ledvice in želodec, sok rdeče pese pa ledvice in srce; pijemo en teden enega, en teden drugega.

Zelo pomembno je, da oseba, ki želi okrepiti ledvice, uživa stročnice, čeprav naj bi bile le-te prav kontraindikacija za putiko, ampak ni tako. Fižol je po videzu najbolj podoben ledvicam; je pol beljakovina, pol ogljikov hidrat, vsebuje veliko cinka in bakra, ki urejata hormone, estrogen, progesteron, testosteron. Lahko bi rekli, da stročnice delujejo proti libidu! Čim manjša je stročnica, tem lažje je prebavljiva. Zato za krepitev ledvic izberite za kosilo in za popoldansko malico solato ali radič in fižol. Skratka, dvakrat na dan uživajte fižol! (Mung in azuki, sta v tem primeru najbolj primerna). Ljudje preprosto pozabijo uživati stročnice, saj menijo, da napenjajo. Ko stročnica napenja, je za to krivo črevesje. Povem vam, da ne bi bilo težav z libidom, če bi ljudje celo življenje uživali dvakrat na dan stročnice.

/ dalje

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (419)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (445)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (452)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (435)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme