Naturopatski nasveti (353)

Piše: Erika Brajnik

Putika v naturopatiji

Putika je bolezen izobilja. V veliki večini (90 %) zbolijo za njo moški. Organ, ki je šibak pri putiki, so ledvice, prav te so vzrok njenega nastanka. Zakaj ošibijo ledvice? Zaradi genetskih dednih lastnosti, zaradi pretiranega in nepravilnega prehranjevanja, zaradi uživanja zdravil.

Naturopat gleda bazo, celotno telo in ne samo noge ali sklepa, na katerem se je putika pojavila. Kaj sploh je putika? To je bolezen kristaloidov; telo je zakisano in iz te zakisanosti nastanejo kristali sečne kisline, ki kristalizirajo in pridejo v sklep ali členek ter povzročajo vnetje. To vnetje seveda boli, lahko pa ga blažimo z obkladki organskega silicija.

Priprava: gazo namočimo z organskim silicijem in povijemo obolelo mesto ter čez damo še prozorno folijo za živila. Tako pustimo čez noč. Tak “nočni” obkladek lahko naredimo s čebulo ali z listi svežega zelja.

Priprava: vzamemo rumeno čebulo, jo zrežemo po sredini, kjer je najbolj široka, na pol centimetra širok kolobar, ga damo na obolelo mesto in povijemo s prozorno folijo za živila. Če bo zjutraj kolobar čebule suh, pomeni, da je telo sok čebule posrkalo, ker ga je potrebovalo, oziroma stopilo kristale sečne kisline.

Isto se dogaja s svežim zeljem: vzamemo leseno dilo in lesen valjar ter 2 ali 3 liste svežega zelja. Od lista odrežemo najbolj debel, otrdeli del, postavimo list na dilo in ga povaljamo, da poči. Tako počene in pomečkane liste postavimo na obolelo mesto, povijemo s prozorno folijo za živila in pustimo čez noč. Če bo zjutraj zelje suho, pomeni, da telo še potrebuje obkladek, če pa je zelje zjutraj mokro, pomeni, da ga telo ne potrebuje več.

Tako pripravljeni obkladki, ki jih polagamo čez noč na prizadeto mesto, bodo gotovo pomagali omiliti bolečino, ne bodo pa pozdravili vzroka bolezni. Vzrok bolezni je namreč preobilje pri prehranjevanju.

/ dalje

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (447)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (434)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (420)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (449)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme