Naturopatski nasveti (348)

Piše: Erika Brajnik

Ledveni usek ali lumbago v naturopatiji

Kar 80 % odrasle svetovne populacije je vsaj enkrat v življenju zabolel križ. Težava, ki se pojavi občasno, najbolj pogosto po telesni obremenitvi, je akutna, ta praviloma hitro izzveni. Imamo pa dobršen del takšnih ljudi, ki jih usekne v križu večkrat in je to kronične narave, to pomeni, da usekne v križu močno in bolečina se obdrži za dolgo obdobje, lahko tudi nekaj mesecev. To je kronična bolečina, vnetje, ki seva navadno tudi v nogo, po večini v desno nogo, saj je zelo pogost vzrok lumbaga prav deficit jeter.

Najprej poglejmo pomen tega predela telesa v naturopatiji. Bolečine v predelu lumbaga nastanejo v trtici. Trtica je v našem telesu točka vitalne energije, je točka, kjer se je nahajal nekoč rep, ko smo še hodili po štirih, je točka ravnovesja; hranjena od ledvene energije, ki je primarna energija, saj hrani vodo, iz katere smo sestavljeni (70 %). Ta točka – trtica – je zelo pogosto mrzla v tretjem življenjskem obdobju, prav takrat, ko se pojavijo kronična vnetja, prav takrat, ko lumbago najbolj pogosto usekne.

Točko vitalne energije – trtico krepimo tako, da jo grejemo, in tako skrbimo, da ostaja vedno topla in energija prevodna. V naturopatiji jo grejemo z grelnimi vrečkami, toplim fižolom, kopelmi iz njivske preslice (za tiste, ki jim srce to dopušča), tudi poleti, ali oblogami iz voska. Trtica je zelo pomembna točka za nepokretne, ki so prikovani na posteljo, takrat krepimo dotični predel z oblogo iz voska, ki jo polagamo na trtico čez noč. Obloga vsebuje 111 zdravilnih učinkovin, ki hranijo in krepijo predel trtice in lumbaga. Tako zmanjšajo bolečino in preprečijo, da bi se obolenje ponovilo. Sprožimo mikrocirkulacijo limfe in preprečimo tudi, da bi se na tem predelu naredila preležanina.

/ dalje

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (417)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (419)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (420)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (423)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme