Naturopatski nasveti (337)

Piše: Erika Brajnik

Vitamin D v naturopatiji

Vitamin D imenujemo tudi parat hormon, ker izvaja zelo pomembne funkcije za naše telo, prav tako kot hormoni. Pomemben je za naš skelet, saj vzdržuje naše kosti močne in zdrave. Poskrbi, da se kosti stalno pravilno obnavljajo in da ohranjajo elastičnost, prožnost, in da se ne osiromašijo, torej deluje proti osteoporozi. D vitamin spodbuja absorpcijo kalcija in fosforja. Zaradi tega svetovna zdravstvena organizacija svetuje peroralno jemanje D vitamina v zimskih mesecih do 12 leta starosti in po 45 letu starosti. Od aprila do oktobra zadošča 30 minut na dan izpostavljanja soncu za dnevno kvoto vitamina D. Problem je danes v tem, da je “kvaliteta sonca” slabša zaradi onesnaževanja, zato potrebujemo več vnosa vitamina D peroralno. V živilih ga dobimo premalo (jajca, skuša, losos … če pomislimo, da je gojeni losos poln antibiotikov, torej skoraj brez vitamina D!) Otroci, ki jih je samo kost in koža, ki so suhi in rahitični, nujno potrebujejo integracijo vitamina D, skupaj z recimo tkivno soljo Calcium Phosphoricum, ki je velika podpora za rast in boljšo absorpcijo le-tega.

Oseba nad 45 let pa potrebuje D vitamin plus. Zvečer naj jemlje bazični prašek, ki favorizira absorpcijo vitamina D, in če jemljemo probiotike, si zagotovimo enkraten postbiotičen učinek, tako je absorpcija vitaminov in mineralov skozi mikrobioto optimalna.

Sinergični vitamini in minerali z vitaminom D so vitamin K, kalcij in magnezij, ki izboljšajo absorpcijo vitamina D. Ti so pomembni predvsem v tretjem življenjskem obdobju. Kalcij, magnezij in vitamin D izboljšajo zdravje srca, kosti, ožilja in ledvic, saj razkisajo telo še posebno, če bazičen prašek zaužijemo zvečer pred spanjem. Antagonista vitamina D sta vitamin A in E, če jemljemo preveč teh, recimo vitamina A, se D vitamin ne bo pravilno vsrkal v telo, lahko celo za 30 % manj, medtem ko visoke vrednosti vitamina E v telesu zmanjšajo absorpcijo vitamina D do 17 %.

Zdravje se začne pri mizi, naj bodo naše večerje skromne, čim bolj bazične celo življenje. Poleg tega nas sedanji stil življenja priklene za mizo in ne v naravo, kjer se lahko izpostavljamo soncu. Naš stil življenja, prehrana, telesna aktivnost in spanje vplivajo na naše zdravje za kar 80 %, tega se pa človek premalo zaveda.

Iščimo zdravje!

www.saeka.si

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (432)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (439)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (451)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (438)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme