Naturopatski nasveti (336)

Piše: Erika Brajnik

Magnezij v naturopatiji

Brez magnezija ni življenja, saj je eden izmed osmih mineralov nujno potrebnih za naše življenje. Sodeluje kar pri 300 encimatskih reakcijah, krepi imunski in živčni sistem, mišice in krvni pritisk. Treba ga je zaužiti najmanj 100 mg na dan. Magnezij je bazičen mineral, ki pomirja telo, pomaga osebi, ki ima težnjo k zaprtju. Hiperaktivnim otrokom ga zmeraj primanjkuje, tako opažam iz mineralograma, izvida testa las.

Magnezija naj bi zaužili vsaj 300 mg na dan. Magnezij v tableti vsebuje lahko več prenašalcev: citrat, sukcinat, pidolat, aspartat, klorid, malat, glukonat itd. Čim več aktivnih prenašalcev ima magnezij, tem bolj je biološko razpoložljiv, tako vsak aktivni prenašalec pripelje magnezij v določen del telesa: v mišice, kosti, možgane, srce, živčevje itd. Za otroke ali dojenčke je najboljši magnezij tkivna sol, magnesium phosporicum, ta najmanj obremenjuje ledvice.

Danes je velik problem preveč magnezija, ne premalo! Telo daje znake, da je magnezij v presežku, in sicer tako, da oseba čuti anomalne krče po trupu, desno pod rebri. Ne pretiravajte z magnezijem, 300 mg na dan je dovolj! Saj srce trpi, če je v telesu preveč magnezija ali če ga je premalo. Minerala antagonista magnezija sta cink in fosfor, če je magnezija preveč, se ta dva ne bosta vsrkala v telo! Oseba, ki večkrat na dan odvaja blato in ima propustno črevesje, magnezija gotovo ne potrebuje! Magnezij namreč pospeši odvajanje blata, zato ga potrebuje, kdor teži k zaprtju. Znano je, da magnezij odpravlja krče, vendar tiste ob športni aktivnosti, pri odpravljanju nočnih krčev potrebujemo drug mineral, o katerem bomo pisali naslednjič. Magnezij sodeluje pri obnavljanju hrustanca in preprečuje obrabo kosti in sklepov. Zato magnezij potrebujemo, a zmerno, kot se to spodobi za vsako stvar!

Iščimo zdravje!

www.saeka.si

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (420)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (417)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (418)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (419)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme