Naturopatski nasveti (333)

Vitamin A v naturopatiji (1)

Vitamini in minerali so nujno potrebni za naše telo, vendar ni rečeno, da je vse dobro za vse ljudi. Tako bom v tem prispevku navedla najbolj pogoste vitamine in minerale našega telesa.

Vitamin A, znan tudi kot retinol, igra nekaj pomembnih funkcij v našem telesu, sodeluje pri krepitvi imunskega sistema, pomemben je za vid, še posebej ko se mrači, pomaga pri zdravju kože, še zlasti na nekaterih delih telesa, kot je nos, tako pravijo raziskave, in pomaga pri vzdrževanju elastičnosti kosti v starosti, torej pri osteoporozi.

Dnevna doza vitamina A je 1, 5 mg in ne več, ker se drugače vitamin D ne vsrka pravilno v telo, ker je vitamina A preveč. Z uživanjem jeter, tudi ribjih, ki so bogata z vitaminom A, ne pretiravajte zaradi absorpcije. V nosečnosti preveč vitamina A celo škodi razvoju fetusa. Veliko vitamina A, ki ima mnogo vitalne energije, najdemo v korenju, paradižniku, česnu, čebuli, špinači, repi, rumenjaku, šipku, maslu itd.

Sinergičen z vitaminom A je vitamin E, ki mu pomaga do boljše absorpcije; v tankem črevesju izboljša absorpcijo do 40 %. Oba vitamina pomagata imunskemu sistemu, ker sta močna antioksidanta, vitamina lepote, krepita črevesje za boj proti raku, zato je potrebno uživati sezonsko in surovo zelenjavo. Vitamin A pomaga tudi pri izgubi sluha, prebavi, krepi zdravje možganov in blaži kronično vnetje. Poleg tega oba vitamina pomagata pri absorpciji joda. V “živi” hrani imata veliko več vitalne energije in sta bolj učinkovita kot v katerikoli tableti.

/ dalje

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (476)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (486)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (479)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (475)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme