Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (230)

Naturopatski nasveti (230)

Piše: Erika Brajnik / Šentjanževka (1)

Šentjanževko (Hypericum perforatum) nabiramo ob poletnem solsticiju, ko sonce doseže svoj največji mogoči sijaj. Že sami cvetovi šentjanževke, ki so toplo rumene barve, spominjajo na toploto sonca. Ime Hyper pomeni preko, perforatum pa pomeni, da ima režice. Zdi se, kot da imajo listi šentjanževke luknje, zato so jih nekoč uporabljali za celjenje ran, ker so spominjali na rane. Luknje na listih so priklicale v misli tudi idejo, da imajo te rožice možnost “videti preko”. Tako piše v starih zapisih. Šentjanževko so imeli za zelišče, ki odganja zle duhove in demone, s tem da prinaša luč, sonce, toploto in pozitivno energijo. Demon žalosti, strahu in malanholije je tisti, ki preveva naše misli ob depresiji, zato šentjanževko uporabljamo predvsem za uravnavanje negativnih čustvenih stanj, kot so depresija, melanholija, črnogledost, in ob spreminjanju letnega časa, ko je razpoloženje spremenljivo. Šentjanževka je odlična od živčni depresiji!
S šentjanževim oljem rada masiram čelo ali glavo (tistega, ki je brez las, seveda) in trebuh (pleksus solaris) ob depresivnih stanjih in črnogledosti, saj nam šentjanževka pomaga, da “vidimo preko”!
Šentjanževka je naravni antidepresiv, saj spodbuja produkcijo serotonina (hormona sreče) v telesu, deluje protivnetno na mišice in sklepe, pomirja, celi manjše rane in krepi sluzi želodca.
Šentjanževo olje uporabljamo za mazanje po telesu in za izvajanje obkladkov, če imamo krče po telesu, če se opečemo, ob herpesu, psoriazi, odprtih ranah, hemoroidih, cistitisih, pikih živali.
/ dalje
www.saeka.si

08.02.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!