Naturopatski nasveti (225)

Nobilis est ruta
quia lumina reddit acuta.
Plemenita je vinska rutica, saj nam izostri pogled!
Vinsko rutico (Ruta graveolens L.) danes uporabljamo kot aromatično sredstvo za izostritev vonja likerjev in nekaterih jedi. Ta rastlina raste čez celo leto; visoka je lahko en meter, njeni cvetovi so rumeni.
Osebno jo uporabljam samo za zunanje kopeli in kot obkladek. Veliko je uporabljena v homeopatiji in tinkturah proti bolečini v sklepih, proti krčem in nevralgijam.
Stari slovenski pregovor pravi: če v vrtu vinska rutica raste, gad vanj gotovo ne bo zašel! Torej odganja kače!
Po ljudskem izročilu so vinsko rutico uporabljali kot tinkturo proti bolečinam v sklepih. Čaj pa so priporočali pri živčnem napadu, bolečih menstruacijah in za spodbujanje prebave. Verjeli so, da vinska rutica odganja strah in negativnosti.
Danes uporabljamo celo rastlino. Lahko jo uporabimo za izostritev okusa olja, mesa, kisa. V hišo lahko postavimo sveže vejice vinske rutice, če želimo odstraniti miši, komarje, v vrtu pa tudi kače.
V Evropi vinske rutice ne uporabljajo več za notranjo uporabo – pitje, ker so nekatere njene učinkovine strupene. Tudi sama jo imam le za zunanjo uporabo, predvsem za sedečo kopel ob nespečnosti, živčnosti, razdražljivosti, živčnem zlomu in vseh boleznih živcev.
Vinska rutica je povezana z magijo in zgodovino ženske figure v grški mitologiji. Tako povezujemo rutico z zelo ljubosumno Medeo, ki je začarala morje, da je smrdelo po rutici; zaradi tega so ženske, ki so se v njem kopale, smrdele in moški jih niso več marali. Medea je uporabljala rutico za pomoč vsem boleznim, predvsem pri kačjem piku in za odpravljanje strupov iz telesa.
Njeno ime graveolens kaže na njen ostri vonj, ki ni preveč dober, kot niso bile dobre ženske z Limnosa, iz druge mitološke zgodbe. Te so iz ljubosumja ponoči pobile svoje zaročence, ker so sprejemali v svoje postelje ženske iz tujine. Pozabile so tudi častiti boginjo Afrodito, ki jih je obsodila. Skupaj so bile umorjene. To je povzročilo neznosen smrad, ki se je širil z otoka Limnosa.
Ti dve mitološki zgodbi nam govorita o vinski rutici z erotičnega zornega kota in v zvezi z močmi povezovanja ali ločitve. Vinska rutica naj bi imela namreč moč deliti ali razdvajati in povezovati, predvsem v čutnem in občutnem svetu. Tako naj bi žensko privedla do potrebnega čutnega očiščenja in seveda potrebnega videnja!
/ dalje
www.saeka.si

Piše: Erika Brajnik / Vinska rutica (1)

Preberi tudi

Naturopatski nasveti 343

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (325)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (332)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (339)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme