Aktualno

Naturopatski nasveti (222)

Naturopatski nasveti (222)

Piše: Erika Brajnik / Čebula (1)

Čebula, Allium cepa, je polna vitaminov, mineralov, magnezija, cinka itd. Deluje antiseptično, odpravlja sluzi iz telesa, krepi imunski sistem, je protivnetna in niža krvni sladkor. To pa velja samo, če jo uživamo surovo.
Klinične študije kažejo, da je čebula odlično protivnetno živilo, kar seveda nedvomno pripomore k zaviranju nastanka raka. Poleg tega redči kri in je zato blagoslov za srce in ožilje, saj preprečuje nastanek krvnih strdkov. Ker čebula deluje protivnetno, blaži vnetne težave s sklepi pri boleznih, kot sta artritis ali revma. Ponovno poudarjam, da je zelo pomembno, da uživamo surovo čebulo.
Zakaj nas pečejo oči, ko režemo čebulo? Ker čebula vsebuje žveplene komponente, ki čistijo sluz in toksine iz telesa, hkrati pa tudi sprožijo solzenje oči. Čebula deluje tudi protiparazitno in je naraven antibiotik, podobno kot česen.
Poznamo več vrst čebule: rumeno, ki ima zelo močno aromo in vsebuje veliko žvepla; belo, ki je bolj sladka in ima manj močno aromo; rdečo, ki je bolj nežna in deluje zelo protivnetno; ter šalotko, majhno in nežno.
Kot ste lahko razumeli, mi je najbolj ljuba rumena in rdeča čebula.
Rumena čebula veže nase veliko toksinov, zato je odlična za izvajanje obkladkov.
Rdeča čebula pa deluje veliko bolj protivnetno.
Zelo rada uporabljam obkladke čebule za zbijanje vročine pri otroku, za krepitev nadledvične žleze in za odpravljanje cist iz ledvic.
Kako izvajamo obkladke? Zrežemo dve rezini rumene čebule, debeli 1 cm, zavijemo v gazo, tako zavite čebuline rezine postavimo na predel ledvic, na vsako ledvico eno rezino, povijemo s prozorno folijo za živila, čez damo ledvični pas in gremo spat.
Čebula se bo ponoči posušila, zato obkladke izvajamo vse, dokler bo zjutraj čebula suha. Ko bo zjutraj čebula vlažna, pomeni, da je telo ni posrkalo, ker je ne potrebuje več.
Veliko zdravilcev zdravi s čebulo!
Obkladki s čebulo so primerni tako za otroke kot za odrasle.
/ dalje
www.saeka.si

23.11.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!