Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (220)

Naturopatski nasveti (220)

Piše: Erika Brajnik / Peteršilj

Peteršilj, Petroselinum crispum, je zelo uporabljeno zelišče v kuhinji, dodajamo ga skoraj vsaki jedi. Peteršilj raste ob milem podnebju in je dvoletna rastlina. Vsebuje polno mineralov, kot so kalcij, železo, cink, kalij, magnezij, selen, mangan, pa tudi veliko beljakovin in vlaknin. Splošno znano je, da ima mnogo vitaminov (A, B, C, E, K) kot tudi dosti aminokislin.
Če uživamo surovega, nam izboljšuje prebavo. Sama ga obožujem predvsem zato, ker je poln vitamina C, vsebuje ga več kot limona, zato je odličen ob prehladu, vendar ga moramo uživati svežega. Svetujejo ga tudi proti kronični utrujenosti. Uživamo ga sveže stisnjenega v soku skupaj z jabolkom, korenčkom in rdečo peso. Peteršilj deluje tudi diuretično. Žvečimo ga lahko tudi proti slabemu zadahu, ki ga bomo tako odpravili, s tem pa bomo tudi okrepili želodec in razkužili ustno votlino.
Peteršilj krepi imunski sistem, deluje antialergično, odpravlja proste radikale, spodbuja živčni sistem, ureja menstruacijo, razkuži prebavni trakt, kri in urogenitalni del.
Iz peteršilja lahko naredimo obkladke za lase. 100 g peteršilja kuhamo v vodi 20 minut, precedimo in s to vodo splaknemo lase, ko so že oprani. Peteršiljeva voda jim bo dala lesk ter poudarila naravne tone.
Iz peteršilja napravimo tudi vlažilno masko za obraz, ki odpravlja podočnjake. 100 g peteršilja zmiksamo, dodamo jogurt (beli), zmešamo in si to zmes nanesemo na obraz ter pustimo 10 minut.
Peteršilj spodbuja tek: prežvečite kakšen list pred jedjo in bo tek boljši! Odpravlja slabost trebuha in siljenje k bruhanju. Zelo primeren je za otroke, ki imajo šibak želodec in niso ješči.
Peteršilj odpravlja toksine iz telesa in njegovo redno uživanje pomaga ob razdražljivosti in nespečnosti. Odpravlja tudi pesek iz ledvic, in sicer s sokom iz korenik. Vzamemo 1 kg korenik peteršilja, jih očistimo, naribamo in kuhamo v 1,5 litra vode, pustimo vreti, dokler voda ne izhlapi na pol. Potem tekočino precedimo, pustimo v hladilniku in pijemo 40 dni vsako jutro po eno žlico na tešče.
Svetujem pa, da se uživa peteršilj zmerno, saj nobeno pretiravanje ni dobro. 1 žlica peteršilja na dan na osebo je več kot dovolj. Glede soka: več kot 200 ml soka peteršilja na dan je preveč. V velikih količinah se peteršilj odsvetuje doječim materam in nosečnicam.
Stari Grki in Rimljani so peteršilj uporabljali za krasitev grobov, saj je bil tesno povezan s kultom smrti. V srednjem veku pa so ga začeli uporabljati v vsakodnevni kuhinji in je šele takrat izgubil povezavo s kultom smrti in magije.
Iščimo zdravje!
www.saeka.si

09.11.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!