Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (219)

Naturopatski nasveti (219)

Piše: Erika Brajnik /Ameriški slamnik

Ameriški slamnik, Echinacea, je prišel k nam iz Severne Amerike. Indijanci so ga poznali in uporabljali kot zdravilno in terapevtsko rastlino. Tako zelo jim je pomagal, da so ga cenili kot sveto zelišče. Iz zapisov je razvidno, da je veliko skupin Indijancev uporabljalo to rastlino v najrazličnejše terapevtske namene. Šamani so ga polagali na pik žuželke in z njim spirali rane ob zastrupitvi. Uporabljali so ga tudi za celjenje ran, celo čaje in tinkture so izdelovali proti zobobolu in prehladu.
V Evropi so ameriški slamnik odkrili šele leta 1700, ko so se ustanovile prve evropske kolonije v Severni Ameriki in začele raziskovati lokalno zdravilstvo.
Prvi zdravilci so v Evropi uporabljali ameriški slamnik okoli leta 1890 kot čaj za čiščenje krvi in krepitev imunskega sistema.
Evropa je to rastlino potrdila kot zdravilno leta 1919. Ta roža raste in krasi tudi moj vrt, vsako leto z veseljem nabiram cvetove, da lahko, ob prehladu, pijem čaj v zimskem in jesenskem času.
Indijanci iz Amerike so ameriškemu slamniku pripisovali pomen “rože moči in zdravja”. Krepi namreč imunski sistem ob sezonskih prehladih in virusnih obolenjih, deluje protivnetno, protivirusno in protibakterijsko.
Pitje čaja ameriškega slamnika svetujem osebi, ki je večkrat prehlajena, ki večkrat letno podleže prehladu, angini, gripi, kašlju; svetujem ji, naj pije pol litra čaja vsak dan en mesec. V pol litra vode damo 2 cvetova slamnika in pustimo vreti 3 minute, potem precedimo, dodamo malo medu in pijemo dopoldan.
Na tržišču je veliko izdelkov iz ameriškega slamnika, tudi homeopatskih. Najbolj pa mi je ljub navaden čaj iz rastline iz domačega vrta. Zakaj? Ker blag čaj krepi telo, ko je šibko. Vsaka druga močnejša formulacija, tudi če naravna, je velikokrat premočna. Ko telo nima energije (in navadno v veliki večini primerov v telesu imamo pomanjkanje energije), z njo varčuje. Če takemu telesu damo zelišče, ki bo od telesa terjalo veliko dela, da se iz zelišča sproščajo potrebne snovi, telo tega ne bo storilo. Zato bo to zelišče šlo iz telesa neizkoriščeno. Skratka bo brez učinka.
Če pa imamo zelišče v blagi formulaciji, bo le-to nežnejše in spoštljivejše stopilo v telo. Od telesa ne bo zahtevalo preveč dela; dolgoročno to zelišče deluje bolj učinkovito, telo pa prihrani več energije za življenje.
Iščimo zdravje!
www.saeka.si

02.11.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!