Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (218)

Naturopatski nasveti (218)

Piše: Erika Brajnik / Kostanj

Kostanj, Castanea sativa, je tipičen jesenski plod. Krepi ledvice in greje telo. Ravno prav nam ga v tem letnem času daje narava, ko prihaja hlad v našo deželo. Kostanj je po večini ogljikov hidrat z veliko vlakninami, ki nižajo holesterol, in ima veliko hranil, kot npr. kalij, železo, kalcij, fosfor itd. Ker ima kostanj srednje visok glikemični indeks, svetujem, da ga uživamo do kosila in ne po kosilu ali zvečer, to velja predvsem za tiste osebe, ki imajo težave s presnovo sladkorjev (diabetes). Ker ima kostanj polno vlaknin, koristi tudi črevesju, saj vlaknine urejajo pH črevesja; deluje pa tudi kot prebiotik.
V srednjem veku so verjeli, da je kostanj tudi afrodiziak. Kasneje so ga poimenovali drevo, ki daje kruh, ker je bil plod tako hranljiv in dragocen kot vsakdanji kruh. Tako so ga tudi častili in spoštovali.
Po prehladu je kostanj zelo dobro živilo, da se telo regenerira. Če je vaš otrok ali dedek prebolel gripo ali prehlad, naj 2 tedna po bolezni uživa kostanj vsak dan; tako bo hitreje okreval.
V srednjem veku so uporabljali kostanj proti protinu in glavobolu. Kostanj so tudi pekli in kuhali ter dajali, komur je imel težavo z vranico, jetri in želodcem. Kostanj so dajali tudi dekletom, ki so trpele zaradi močnih menstruacij.
Spomnim se, da si je moja nona delala kostanjevo tinkturo, s katero si je mazala noge, ki naj bi delovala proti krčem, ki jih je imela vsako noč. In res ji je pomagalo.
Poglejmo pobliže ta izredno bogati plod, saj vsebuje veliko magnezija, ki je ključen za pravilno delovanje živčnega sistema, obnavljanje kosti, presnovo maščob, kalija, ki deluje proti krčem v mišicah in ureja krvni pritisk, fosforja, ki ureja pH organizma in je sestavni del kosti in zob, cinka, saj se veže s progesteronom in testosteronom, zato krepi tudi prostato in imunski sistem. Če kdo nenadoma izgubi voh, je to večinoma povezano s pomanjkanjem cinka, ker se določeni encimi ne aktivirajo.
Kostanj vsebuje tudi veliko mangana, minerala, ki je ključen za rast kosti, sklepov, za sintezo kolagena, veliko ima železa, ki je potreben za prenos kisika po telesu. B2 je potreben za več energije v telesu, B6 je ključen za živčni sistem, sploh pri nosečnicah. Če noseča ženska ima več kot 40 let, naj jemlje prve 3 mesece nosečnosti, ko se formira živčni sistem otroka, velike količine B6, da se živčni sistem otroka pravilno razvije. B6 je tudi ključen za sintezo serotonina, hormona sreče.
Kostanj vsebuje veliko folne kisline, ki je tudi pomembna v nosečnosti, a pomaga tudi proti utrujenosti, fizični in mentalni. Vsebuje še veliko vitamina E, ki je močan antioksidant, za zdravje kože in las.
Poleg tega, da je kostanj izjemno zdrav, prinaša tudi srečo.
Njegova mogočna krošnja je nekoč dajala vtis zaščite in njegovi plodovi so bili Božji blagoslov, ker so tako hranljivi in zdravi. Zato je veljalo pravilo, da, če si našel na tleh tega “malega rjavega gospoda”, si ga moral nemudoma pospraviti v žep, saj ti je prinašal srečo in odganjal bolezen!
Iščimo zdravje.
www.saeka.si

26.10.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!