Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (217)

Naturopatski nasveti (217)

Piše: Erika Brajnik / Kopriva (2)

Kopriva (2)
Kopriva vsebuje histamin in acetilholin, snovi, ki jih proizvaja tudi naše telo, zato nas zapeče, ko se je dotaknemo. Nevrovegetativni živčni sistem aktivira iste nevrotransmiterje in ti delujejo protivnetno, ko imamo vnetje v telesu, npr. boleče, vnete sklepe, revmatska obolenja, artritis. Ko je sklep boleč in vnet, bo pomagalo polaganje sveže koprive nanj. Predstavljajmo si, da je to podobno kot pri piku čebel, ki je tudi lahko zdravilen.
Moč koprive je začutil tudi moj nono, ki jo je večkrat svežo polagal na boleči sklep.
Poznamo več vrst kopriv: Urtica ures je manjša, enoletna rastlina, medtem ko je vrsta Urtica dioica večletna, bolj pekoča in zdravilna, bela kopriva pa sploh ni kopriva. Njeno latinsko ime je Lamium album, zanjo so značilni beli cvetovi. A to ni naša zdravilna rastlina.
Iz koprive lahko proizvajamo tudi tkanino, ki je čvrsta kot konopljina. Ponekod v Sibiriji še vedno proizvajajo te vrste tkanin. Koprivo uporabljamo tudi kot naravno barvilo, listi pobarvajo tkanino v zeleno.
Kopriva je odlična tudi za živali. Nekoč so jo kmetje dajali med krmo za krave, da so proizvajale več mleka, kokošim pa, da so znesle več jajc. Zanimivo pri koprivi je to, da, če raste poleg aromatične rastline, ji poveča njeno aromatičnost.
Kopriva je prisotna tudi v mitologiji. V Nemčiji in Rusiji je bila sveto zelišče. Ruski otroci so ob poletnem solsticiju skakali v koprive, da bi si izboljšali zdravje. V severni Italiji kmetje nosijo vejice kopriv v žepih, ker naj bi odganjala negativno energijo.
Tudi antični zapisi opisujejo, da so se ljudje drgnili s koprivo po delih telesa s parezo ali revmatsko bolečino in da je bil učinek blagodejen.
Koprivo so tudi sežigali na domačem ognjišču, ker naj bi odganjala neurja in strele.
Jaz jo imam najraje, ker odpravlja spomladansko utrujenost! Spomladi ne pozabite na čaj iz koprive, pustite ga v kropu 2 minuti, pijte ga 3 mesece vsak dan.
Zelo dobra je tudi rižota iz kopriv: vzamemo 3 pesti koprive, jo operemo, sesekljamo ter jo popražimo na maščobi. Ko je popražena, jo zmiksamo. Posebej skuhamo riž, ga posolimo, in ko je skuhan, dodamo zmiksano koprivo. Nato jed zmešamo in rižota je pripravljena.
Iščimo zdravje!
/ konec
www.saeka.si

19.10.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!