Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (216)

Naturopatski nasveti (216)

Piše: Erika Brajnik / Kopriva (1)

Kopriva, Urtica dioica, je rastlina, ki raste v naših krajih skoraj v vsakem vrtu in jo malokdo ima rad, saj, če se je dotaknemo, močno zapeče! A vedeti moramo, da je kopriva izjemno zdravilna rastlina, lahko bi rekli najbolj zdravilna od vseh doslej omenjenih v mojih zapisih. Listi vsebujejo veliko klorofila, ki predstavlja zeleno barvilo in deluje antianemično, če mislimo na tisto anemijo, ki jo povzroča pomanjkanje železa. Kopriva je polna železa in folne kisline, ki spodbuja proizvajanje rdečih krvničk in tako dovaja kisik po celem telesu.
Kopriva oža žile in ustavi krvavitev, zato je zelo dobro, da pijejo čaj iz koprive tisti, ki imajo večkratne krvavitve iz nosa ali premočne menstruacije.
Koprivo zelo rada pijem spomladi, ker prežene spomladansko utrujenost. Kopriva doda telesu veliko železa, kisika, nove energije in elana za nov začetek. Poleg železa kopriva vsebuje veliko mineralnih soli, predvsem silicija, ki krepi imunski sistem, magnezija, kalcija, mangana, ki krepi jetra, in kalija. Kopriva vsebuje tudi veliko vitaminov A, C in K. Zaradi tega lahko rečemo, da kopriva vsestransko krepi telo.
Kopriva prečisti telo in kri, odstrani toksine, prenovi kri, ji da novo svežino. Kopriva odvaja vodo iz telesa, odlična je pri revmatičnem obolenju in pri vseh težavah telesa, ki so vezane na presežek toksinov v njem. Ker prečisti telo toksinov in krepi delovanje jeter. Če jetra ne delujejo pravilno, se telo ne prečiščuje pravilno, ker toksini ostajajo v njem. V tem primeru je smiselno, da začnemo piti čaj iz koprive.
Ko jetra ne prečiščujejo pravilno našega telesa, se po koži kažejo presežki toksinov, kot ekcemi, akne, mastni lasje, prhljaj, lipomi, itd. V tem primeru pitje čaja iz koprive zelo pomaga. Mozoljasto kožo lahko tudi spiramo s koprivnim čajem.
Pekoči občutek koprive takoj izgine, če koprivo dobro operemo ali skuhamo. A prav ta pekoči občutek je v nekaterih primerih zdravilen.
/ dalje
www.saeka.si

12.10.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!