Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (215)

Naturopatski nasveti (215)

Piše: Erika Brajnik / Plahtica

Plahtica, Alchemilla vulgaris, je zelo razširjeno zelišče. Če zapremo oči in se poskusimo spomniti na plahtico, se najprej prikaže prizor zelišča, ki ima zjutraj polno rose na lističih. V resnici ta voda na lističih ni samo rosa, saj vodo proizvaja rastlina sama; plahtica namreč izvaja neko notranjo destilacijo.
Plahtico najbolj pogosto najdemo po hribih in planinah, ob morju pa ne. Ta rastlina deluje protivnetno, celi rane, pomirja, deluje proti driski.
Plahtico so veliko uporabljali alkimisti v srednjem veku. V iskanju, kako bi svinec spremenili v zlato, so nabirali kapljice na listih plahtice. Ker te kapljice proizvaja plahtica sama, so jih poimenovali nebeške kapljice. Verjeli so namreč, da ima ta voda magično zdravilno moč. Ekstrakt listov rastline s kapljicami so uporabljali za številne alkimistične napoje.
Angleži pravijo plahtici Lady’s mantle zaradi oblike listov, ki spominjajo na plašč, kapljice pa ga krasijo in bogatijo.
Osebno rada uporabljam plahtico za pomoč pri vnetju in gnojnih ranah, pa tudi za splakovanje kože, dlesni, rok, nog ali kateregakoli drugega dela telesa, ki je poškodovan, se ne celi ali se rana celo gnoji. Če spiramo s čajem iz plahtice, pomaga!
Plahtica pomaga tudi pri opeklinah. Če se opečemo, splaknimo rano s čajem iz plahtice in zacelila se bo neverjetno hitro.
Plahtica odpravlja vodo iz telesa, torej deluje diuretično. Če imamo drisko, jo bo čaj iz plahtice ustavil. Plahtica pa predvsem celi gnojne rane ali rane, ki se nočejo zaceliti.
Za pripravo čaja za pitje pustimo zelišče v kropu 4 minute.
Če pa splakujemo in spiramo, pustimo čaj v kropu do 20 minut.
Kdor ima odprte rane, naj pije čaj iz plahtice in naj rano, poleg zdravil, splakuje s čajem iz plahtice; takoj se bo vse zacelilo.
Če imamo krvaveče dlesni, paradentozo, gnojne rane, v ustih afte, soor, splakujmo ustno votlino s čajem iz plahtice. Dodajte plahtico zdravilom, ki vam jih je predpisal zobozdravnik, da se bo stanje v ustih čim prej popravilo. Prebavni trakt se namreč začne v ustih in vemo, da je v prebavnem traktu sedež našega imunskega sistema. Iz tega izhaja logičen zaključek, da, če imamo zdravo ustno votlino, bo zdravo tudi celotno telo.
Plahtica naj bo v shrambi vsakega gospodinjstva!
Iščimo zdravje.
www.saeka.si

05.10.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!