Naturopatski nasveti (214)

Po naših travnikih raste trpotec, Plantago, širokolisten in suličast. Oba sta zdravilna. Širokolistnega uporabljam za obkladke, suličastega pa za uživanje, predvsem za krepitev pljuč.
Trpotec ima učinkovine, ki so protivnetne, diuretične. Ko se udarimo in nam koleno, komolec ali drugi del telesa zateče ali celo prične zastajati voda v tem predelu, npr. v kolenu, takrat obkladek iz trpotca zelo pomaga.
Priprava obkladka: naberemo v vrtu širokolisten trpotec (3 pesti), ga operemo, ga postavimo na leseno desko in ga z lesenim kladivom pretolčemo, da dobimo “kašo”. Postavimo kašo na gazo in to na obolelo mesto, ki povijemo s prozorno folijo za živila, pa še z volneno krpo (predvsem pozimi) in gremo spat. Obkladki so učinkoviti ponoči.
Osebi, ki ima šibka, malo elastična pljuča in je imela že večkrat pljučnico, bronhitis in pokašljuje ter ima zjutraj cmok v grlu ali astmo, toplo priporočam pitje čaja iz trpotca. Nepokretna oseba, ki mora skrbeti za elastičnost pljuč, si bo veliko pomagala, če bo v jesensko-zimskem času pila trpotčev čaj.
Vsekakor svetujem, da mora biti trpotec svež, saj nam je na razpolago čez celo leto.
Trpotec lahko uživamo tudi surov v solati ali kuhan v sopari kot solata ali priloga. Lahko pa ga dodamo tudi enolončnici.
Trpotec vsebuje vitamin A, C in K, poln je cinka in kalija. Najbolje je, če ga beremo pred cvetenjem. Predvsem za obkladke ga sama nabiram tudi med cvetenjem, saj pomaga vseeno.
Trpotec je zelo trpežna rastlina, ki raste domala povsod, zraste tudi v razpokici sredi asfaltne ceste ali pločnika. Ime izvira iz latinske besede “planta”, kar bi se nanašalo na stopalo, ker naj bi bil podoben stopinji, ki jo je pustil Bog na zemlji človeku v pomoč.
Če se vam zgodi, da v vašem vrtu zraste veliko trpotca, pomeni – vsaj tako mislim -, da ga vaše telo potrebuje; gotovo je poslan kot znak pomoči za vas. Lahko upoštevate namig z “višav” in ga pijete vsak dan, škoditi vam ne more!
Trpotec raste vsepovsod, od morja do hribov, saj ga dobimo tudi na 2.000 m nadmorske višine.
Iščimo zdravje!
www.saeka.si

Piše: Erika Brajnik / Trpotec

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (321)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (341)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (336)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (346)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme