Naturopatski nasveti (213)

Navadni rman, Achillea millefolium, cveti po naših travnikih celo poletje. Njegovo ime izvira iz grške mitologije, in sicer Achillea po Ahilu, millefolium pa po njegovi razvejani obliki. Legenda pripoveduje, da je Ahil, ko so vojaki oblegali Trojo, pozdravil veliko ran vojakov z rmanovim sokom, ki ga je stiskal naravnost na njihove rane. Sok deluje antiseptično in učinkovito celi rane.
Tudi kitajska tradicionalna medicina pozna zdravilno moč navadnega rmana, saj sok surove rastline celi rane, deluje protiparazitno, protivnetno in antiseptično.
Jaz najbolj pogosto svetujem rman za krepitev urogenitalnega dela. Ob neredni menstruaciji zelo pomaga ena skodelica rmana zvečer. Pomaga pa tudi ob amenoreji (odsotnosti menstruacije) in ob vaginalnih vnetjih. Če ženska trpi za vaginalno srbečico, je rmanov čaj zelo dober za izplakovanje nožnice. Priprava: zavremo 2 dcl vode in vanjo damo 2 zvrhani žlici zelišča, pustimo vreti 20 minut. S to vodo speremo nožnico zvečer pred spanjem in zjutraj, srbečica bo takoj popustila.
Za pripravo čaja za pitje pa zavremo 2 dcl vode, kropu dodamo pol čajne žličke rmana in pustimo samo 3 minute, precedimo in pijemo.
Rmanov čaj odlično pomaga tudi v meni, pa tudi za izplakovanje suhe nožnice. Skratka, rmanov čaj pomaga ženski tudi, ko želi zanositi.
V nosečnosti je pa ta čaj škodljiv, saj spodbuja splav, zato ga ne smemo uživati!
Rmanov čaj odpravlja menstrualne bolečine, ureja menstruacijo, krepi maternico in jajčnike. Lahko pa ga pijejo tudi moški, saj krepi prostato. Zato svetujem eno skodelico čaja zvečer pred spanjem za 2 meseca.
Zunanje hemoroide lahko tudi izplakujemo z rmanovim čajem.
Rman deluje tudi protiparazitno, zato pomaga tudi, če ga uporabljamo za izplakovanje srbečega anusa.
Pitje rmanovega čaja pomaga tudi ob vnetju mehurja. Poleg tega, da krepi urogenitalni del, pomaga tudi pri prečiščevanju krvi; če se izboljša kri, se bodo tudi rane lažje celile. Vzamemo svež cvet in liste rmana zdrobimo ali sesekljamo, stisnemo sok in ga pokapamo na rob odprte rane, tako se bo rana lažje celila.
Rman pa je predvsem rastlina, ki zdravi ženske organe in krepi žensko telo.
Tudi deklici, ki se razvija v žensko, lahko ponudimo rman pred spanjem ali ob prvi menstruaciji v puberteti.
1x letno, 1 mesečno kuro z rmanom svetujem vsaki ženski, in sicer 1 majhno skodelico vsak večer za 1 mesec. Kateri mesec? Tisti mesec, ko imate rojstni dan, saj ste takrat najbolj občutljive.
Iščimo zdravje!
www.saeka.si

Piše: Erika Brajnik / Navadni rman

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (347)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (326)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (322)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (332)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme