Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (212)

Naturopatski nasveti (212)

Piše: Erika Brajnik / Meta

Meta
Meta, Mentha longifolia, je zelišče, ki raste v vsakem vrtu. Meta je zelo obstojna in se rada križa z drugimi vrstami mete, tako da poznamo kar 600 različnih vrst mete. Ima zelo močno aromo, je osvežilna, deluje antiseptično, odganja slab zadah, predvsem pa krepi srce!
Če imate stresno službo, intenzivne sestanke, je meta pravi čaj – zelišče, ki ga morate imeti v pisarni. Meta pomirja, a ne uspava, poživi, a ne razdraži. Meta predvsem pomirja srce in deluje protistresno. Naberite svežo meto, ker ima največ vitalne energije, posušite jo, vzemite platnen žakeljček in si jo nesite v pisarno. Kdor pije metin čaj, doživlja manj delovnega stresa kot tisti, ki ga ne pije, ker metin čaj energetsko pomirja srce.
Ker je meta zelo močna, moramo biti zelo previdni in čaj pustiti v kropu samo 2 minuti, drugače bo premočan in bo imel nasproten učinek, srce bo zdražil, ker bo lahko povzročil neredno utripanje srca.
Zato, ko kuhamo čaj iz mete, ga pustimo v kropu 2 minuti in nič več.
Jaz zelo rada žvečim svežo meto, ko se sprehajam po vrtu, še posebej zjutraj.
O meti piše že Ovid v svojih Metamorfozah, in sicer pripoveduje o grškem bogu, ki je imel ljubico Minto. Žena se je razjezila in od ljubosumja spremenila prelepo Minto v neopazno zelišče, za kazen je zelišče dala tudi sterilizirati, da ne bi obrodilo sadov. Tako je nastala meta, ki sicer zelo lepo diši, a ne da sadov.
Svežo meto rada uporabljam čez poletje za pripravo osvežilnega Kneippovega napitka.
Recept za pripravo Kneippovega napitka:
10 vejic mete; 3 limone
Meto na debelo sesekljamo, limone razrežemo na manjše kose; vse skupaj damo v vazo in dolijemo vode do vrha. Pustimo stati 1 uro in nato pijemo sveže. V vodo lahko dodamo tudi Bachove cvetne esence: rock rose, red chestnut, heather, aspen, ki bodo dodatno pomirile srce.
Meta odlično poživi lasišče, če lasje izpadajo in so mastni. Tako lahko pripravimo obkladek za lase iz mete, kisa in vode.
Priprava obkladka za lase iz mete:
20 listkov mete; 2 žlički jabolčnega kisa; malo vode
Listke mete zdrobimo in sesekljamo, najbolje na leseni deski, dodamo 2 žlički jabolčnega kisa in malo vode in mešamo 10 minut. Nadenemo na lasišče tako, da počasi utiramo, pustimo stati 20 minut, zatem lase speremo.
Postopek ponovimo ob vsakem umivanju las.
www.saeka.si

14.09.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!