Naturopatski nasveti (211)

Kamilica, Matricaria recutita, je znana iz evropske tradicije predvsem kot zelišče, ki pomirja in poskrbi za miren spanec.
Tudi stari Egipčani so jo uporabljali, cvet kamilice je bil posvečen bogu sonca Ra. Sledi cvetnega prahu kamilice so našli na mumiji kralja Ramzesa II. Kamilico so Egipačni uporabljali pri pogrebnih obredih za pogum in pomiritev pokojnega na poti v onstranstvo.
Kamilica pomirja in niža krvni sladkor, zato je primerna tudi za diabetike. Je naravno protivnetno zelišče, zato kamilico uporabljamo kot obkladek za vneto, zabuhlo, zatečeno in razdraženo kožo. S kamilico splakujemo vnete oči ali oči z gnojnim izcedkom, zabuhel obraz ali zatečeni del telesa. Kamilica pomirja tudi želodec, zato jo rada svetujem ob želodčnih težavah, sploh pri otrocih.
Ko pripravljamo kamiličin čaj, je zelo pomembno, da ga pustimo v kropu 2 minuti in nič več.
Kamilico lahko postavimo tudi v blazino, na kateri spimo; to je zelo primerno za otroke, ki imajo nemiren spanec, ali za tiste, ki imajo pogoste nočne more.
Kamilica vpliva na živčni sistem, zato jo je vredno uživati za pomiritev. Kamilica pomaga telesu, da se okrepi in si opomore. Mnogi uporabljajo kamiličin čaj za zalivanje rastlin, ki so ovele. V vazo rezanega cvetja, ki ga imamo navadno na mizi, in če želimo, da rože ne ovenejo tako hitro, damo cvet sveže kamilice, pa bodo rožice trajale dlje.
Kamilica je primerna tudi za dojenčke, za spiranje vnete kože ali za pitje po požirkih ob bolečinah v trebuščku in za miren spanec.
Kamilica je močno, vztrajno zelišče, osebi, ki jo pije, daje moč prenašanja težkih življenjskih izkušenj! Ko vas življenje preizkuša, ob slabih novicah, smrti, hudi bolezni, utrujenosti, občutku nemoči, takrat ne pozabite na kamiličin čaj, ker vas bo pomiril in vlil novega poguma.
Kamilica je dobra tudi za osebe, ki imajo svetle lase, saj umivanje las s kamiličino vodo dodatno posvetli svetle lase. V 3 litre vode damo 5 pesti kamilice, pustimo vreti 45 minut, potem precedimo, in ko se pohladi, operemo lase v tej vodi. Eterično olje kamilice lahko dodamo šamponu, če imamo ekcem, dermatitis, lupus, prhljaj na lasišču, saj bo lasišče pomirilo in razkužilo.
Obkladek za svetle lase iz kamilice: v liter vode damo 3 pesti kamilice, žličko medu in pustimo vreti 30 minut, nato precedimo, dodamo sok ene limone. S tem zmočimo predhodno umite lase in jih nato povijemo s prozorno folijo za živila. Tak obkladek pustimo stati 30 minut, potem splaknemo lase. Lasje bodo svetlejši, sijoči in zdravi.
Najpomembnejše pa je, da ne pozabite na to: ko vam je hudo, ko vas je kdo prizadel, ko se ne morete pomiriti, iščite uteho in pomoč v kamilici!
www.saeka.si

Piše: Erika Brajnik / Kamilica

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (333)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (330)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (325)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (321)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme