Naturopatski nasveti (210)

Žajbelj, Salvia officinalis, najdemo skoraj v vsakem vrtu. Ime izvira iz latinščine “salus”, kar pomeni zdravje, ozdravljenje. V srednjem veku je žajbelj dejansko veljal za zelišče, ki odpravi vsako zdravstveno težavo. Posadili so ga v vsak vrt, saj je veljalo prepričanje, da človek, v čigar vrtu raste žajbelj, ne bo umrl! Zgodba pripoveduje, da, ko je sveta družina bežala pred vojaki, ki so iskali novorojenčke, da bi jih pobili, je bil žajbelj tisti grm, v katerega so položili Jezusa, saj ga je skril pred vojaki.
Žajbelj je magično zelišče, ima svojo energetsko vrednost čiščenja prostora, odlična so kadila iz žajblja, ki jih najdemo v specializiranih prodajalnah. Toda tudi samo zelišče, če ga damo v vodo, s katero pomivamo stanovanje, razkuži prostor negativnih energij. Zelo pomaga v primeru nasilne smrti ali samomora v družini, če se pojavljajo ponavljajoče more. Takrat pomijte stanovanje z žajbljem in zadihali boste! Žajbelj razkuži prostor in odstrani negativno energijo. Osebno ga uporabljam za čiščenje svoje sprejemnice. Rada ga tudi žvečim surovega.
Črnogledi, depresivni posamezniki naj izvajajo inhalacije z žajbljem. V zapisih Karla Velikega najdemo omembo o žajblju, kjer avtor pravi, da je žajbelj zdravilen, a tudi zelo nevaren oziroma smrtno nevaren. S tem bi se kar strinjala (v nadaljevanju glede spodbujanja hormonov). Zelišča nam lahko pomagajo, a lahko postanejo tudi zelo nevarna, zato vedno svetujem uporabo svežih zelišč, če se le da.
Žajbelj povzroča veliko koristnih učinkov: deluje protivnetno, diuretično, odpravlja krče, niža krvni sladkor, ureja ženske hormone, ker vsebuje flavonoide, zato odsvetujem uživanje žajblja osebam, ki so na hormonski kuri (npr. kdor je imel operacijo raka na prsih in je bil rak hormonsko odvisen in je na hormonski kuri). Žabelj pomaga proti oblivom v meni, nerednim menstruacijam, odpravlja predmenstrualni sindrom, amenorejo (odsotnost menstruacije). Pijte 1 skodelico na dan, v katero ste dali 2 lista žajblja, pustite v kropu 2 minuti.
Žajbljev čaj odlično odpravlja bolečine v grlu. Obožujem ga za grgranje večkrat na dan, ko me boli grlo. Niža krvni sladkor in odpravlja tresavico ter notranjo tresavico. Skuhajte 5 lističev žajblja v 3 dl vode, pustite v kropu 2 minuti in pijte čez cel dan.
V kitajski tradicionalni medicini se žajbelj uporablja za odpravljanje depresije s pitjem in inhalacijami, ker odpravlja negativne misli in negativno energijo. Odlično deluje tudi pri nespečnosti.
Žajbelj svetujem tudi za izvajanje kopeli, v kopel iz njivske preslice lahko dodate sveži žajbelj kar v kad oziroma v precejeno preslico, in nato izvedete normalno kopel. Toplo svetujem tudi najstnikom v puberteti, ko jih zapopade obdobje “negativnih misli”.
www.saeka.si

Piše: Erika Brajnik / Žajbelj (1)

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (323)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (333)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (331)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (321)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme