Naturopatski nasveti (206)

V svojih zapisih vedno poudarjam, da naturopat išče zdravje, ne bolezni. Kako naturopat postopa pri človeku, ki pride na naturopatski pregled z že postavljeno diagnozo, torej točno določeno boleznijo ali več bolezni? Kako krepi zdravje?
Vsak, ki vstopi skozi vrata moje sprejemnice, ne glede na diagnozo, reče: “nimam energije”. Točno tako je, naša telesa so utrujena, zato jih je vredno pustiti počivati in smiselno nahraniti, da se lahko borijo proti bolezni.
Skozi naturopatski pregled naturopat ugotovi, kateri je tisti organ, ki je najbolj nasičen s toksini, sluzjo, kateri je tisti najbolj energetsko šibak. Takrat je potrebno tisti organ okrepiti tako, da ga ne dodatno spodbujamo, torej ga pustimo počivati.
Zdravilna zelišča in tudi začimbe so živila, ki rastejo po naših vrtovih, katerih zdravilne učinke poznamo iz naše kulture, po ustnem izročilu, iz zgodovine in znanosti; za človeka so zelo dragocene. Prav je, da otrok pozna zdravilno moč zelišč in začimb iz vrta že od mladih nog, zato toplo pozdravljam eko šole in vrtce. Prav je, da se otrok zateče k naravi, ko mu je slabo, in da naravi zaupa in z njo sobiva. Narava zdravi, to vsekakor, vendar sem pri zdravilnih zeliščih in tudi začimbah zelo previdna.
Začimbe in tudi zdravilna zelišča lahko škodijo, če z njimi pretiravamo. Za osebe, ki trpijo za degenerativnimi obolenji in ki navadno jemljejo veliko močnih zdravil, je nevarno, da ne bi prišlo do interakcije med začimbo ali zeliščem in zdravilom, zato je bolje, da smiselno uporabljajo začimbe in zelišča in ne kar vse povprek, rekoč: “Saj je zdravilno”!

/ dalje
www.saeka.si

Piše: Erika Brajnik / Zdravilna zelišča in začimbe iz našega vrta

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (475)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (479)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (481)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (476)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme